- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Седам намирница које нас припремају за зиму и јачају имунитет

CC0 / Pixabay / Жена
Жена - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Јесен је право време да припремимо организам за зиму и оно што нас уобичајено чека, а то је повећана циркулација вируса и већа могућност за прехладу. Да бисмозиму сачекали што спремније, потребно је да се хранимо што разноврсније и уносимо намирнице које обилују витаминима и минералима који ће ојачати наш имунитет.
Нутриционистин тврде да постоји седам намирница уз које ако конзумирамо, спремамо организам за зиму.

1. Мандарина

© Фото : PixabayМандарине
Мандарине - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Мандарине
Ово воће пуно је витамина Ц, због чега се често користи током сезоне прехлада и грипа. Уз то је познато да убрзава метаболизам, па се сматра и намирницом која позитивно утиче и на скидање килограма. Сто грама мандарина садржи само 34 калорије и 30 милиграма витамина Це, а разградњом бета-каротена добија се витамин А, који је врло важан за добар вид и лепу кожу.

2. Јабука

CC0 / Pixabay / Благодети од јабука готово да су небројене
Благодети од јабука готово да су небројене - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Благодети од јабука готово да су небројене
Познато је да снажно делује на имуни систем, а чак 82% ње чини вода. Обилује влакнима и због тога је одличан савезник убрзаног метаболизма. Јабуке су добар извор неколико антиоксиданата, укључујући кверцетин, катехин и хлорогену киселину. Ова биљна једињења одговорна су за благотворан учинак јабуке на варење.

3. Поморанџа

CC0 / Pixabay / Наранџе
Наранџе - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Наранџе
Поред тога што садрже витамин Ц и воду, поморанџе су богате и минералима: калцијумом, калијумом и магнезијумом. Калцијум чува кости, а калијум нервни систем и мишићна ткива. Одличан су избор и за труднице, али и за децу како због јачања имуног система тако и због осталих благодети које пружају.

4. Нар

© Depositphotos.com / ls992007Сок од нара
Сок од нара - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Сок од нара
Ово је једна од најбољих намирница за којом можете посегнути у овом периоду. Осим што нар повољно утиче на здравље срца и крвотока, ова воћка јача имунитет и утиче на наше расположење. Он је богат фитохемикалијама које подстичу стварање сератонина, познатог као хормон среће. Хормон среће смањује ниво стреса, а мањак стреса је предуслов за добар имунитет.

5. Купус

CC0 / Pixabay / Купус
Купус - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Купус
Купус је многима омиљено зимско поврће. У свим варијантама - сиров или кисео, садржи готово 50 одсто дневне дозе витамина Ц потребне нашем организму. Купус има противупална својства, па се за јело препоручује посебно у сезони прехлада, а неизоставан је у процесу јачања имуног система.

6. Спанаћ

CC0 / Pixabay / Спанаћ
Спанаћ - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Спанаћ
Ово поврће познато је као један од највећих извора калијума и гвожђа и једна је од намирница коју би обавезно требало имати често на јеловнику у време јесени и зиме. Препун је воде, због чега је дијететска намирница која је пожељни део сваког оброка.

7. Цвекла

© Fotolia / Daniel VincekЦвекла и сок од цвекле
Цвекла и сок од цвекле - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Цвекла и сок од цвекле
Она се сматра једном од најздравијих зимских намирница, од давнина је позната као главни савезник у лечењу анемије. Пигмент бетацијанин, који се налази у цвекли помаже хемоглобину да транспортује кисеоник до ћелија. То утиче на повећање енергије, а ако се редовно конзумира прочистиће јетру. Одличан је савезник у подизању и чувању имунитета током јесењих и зимских месеци, пренео је Еспресо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала