СВЕТ

У којој мери со утиче на развој срчаних болести

Научници из америчког кардиолошког удружења утврдили су у којој мери унос соли повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести.
Sputnik
Резултати истраживања објављени су у научном часопису „The New England Journal of Medicine“.
Лекари су оценили анализе урина 10.000 учесника по принципу „доза-ефекат“. Просечна старост испитаника била је 50 година. У експерименту је учествовао једнак број мушкараца и жена.
Анализа прикупљених података показала је да је 571 случај кардиоваскуларних болести директно повезан са високим уносом натријума и ниским уносом калијума.

„Повећање количине соли у исхрани повећало је ризик развоја срчаних болести за 18 одсто“, изјавио је један од научника који су изводили експеримент, научни сарадник Хардварске школе за јавно здравље Јуан Ма.

Како се наводи, стручњаци планирају да изведу поновна прецизнија мерења како би одредили безбедну дозу дневног уноса натријума.
РУСИЈА
Доводи до инфаркта: Руски лекари упозоравају на опасност од слане хране
Коментар