https://sputnikportal.rs/20211128/u-kojoj-meri-so-utice-na-razvoj-srcanih-bolesti-1131719296.html
У којој мери со утиче на развој срчаних болести
У којој мери со утиче на развој срчаних болести
Sputnik Србија
Научници из америчког кардиолошког удружења утврдили су у којој мери унос соли повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести. 28.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-28T21:43+0100
2021-11-28T21:43+0100
2021-11-28T21:43+0100
свет
свет
медицина
здравље
со
друштво
исхрана
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/0e/1129800139_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_2af2fc7a2bd97343e0c860522f115b1d.jpg
Резултати истраживања објављени су у научном часопису „The New England Journal of Medicine“.Лекари су оценили анализе урина 10.000 учесника по принципу „доза-ефекат“. Просечна старост испитаника била је 50 година. У експерименту је учествовао једнак број мушкараца и жена.Анализа прикупљених података показала је да је 571 случај кардиоваскуларних болести директно повезан са високим уносом натријума и ниским уносом калијума.Како се наводи, стручњаци планирају да изведу поновна прецизнија мерења како би одредили безбедну дозу дневног уноса натријума.
https://sputnikportal.rs/20211104/dovodi-do-infarkta-ruski-lekari-upozoravaju-na-opasnost-od-slane-hrane-1131266915.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/0e/1129800139_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_8dd2cd8a0a97a49290e6ffb992fce2fb.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
свет, медицина, здравље, со, друштво, исхрана
свет, медицина, здравље, со, друштво, исхрана
У којој мери со утиче на развој срчаних болести
Научници из америчког кардиолошког удружења утврдили су у којој мери унос соли повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести.
Лекари су оценили анализе урина 10.000 учесника по принципу „доза-ефекат“. Просечна старост испитаника била је 50 година. У експерименту је учествовао једнак број мушкараца и жена.
Анализа прикупљених података показала је да је 571 случај кардиоваскуларних болести директно повезан са високим уносом натријума и ниским уносом калијума.
„Повећање количине соли у исхрани повећало је ризик развоја срчаних болести за 18 одсто“, изјавио је један од научника који су изводили експеримент, научни сарадник Хардварске школе за јавно здравље Јуан Ма.
Како се наводи, стручњаци планирају да изведу поновна прецизнија мерења како би одредили безбедну дозу дневног уноса натријума.