РУСИЈА

Москва: Одговорићемо на ново протеривање руских дипломата из САД

Москва ће дефинитивно одговорити на предстојеће ново протеривање руских дипломата, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Sputnik

„Дефинитивно ћемо одговорити и упозорили смо Американце да, како би се избегло даље смањење њиховог особља овде, ми то не желимо, али не можемо а да не одговоримо у истом маниру“, рекао је Рјабков новинарима.

„Упозорили смо их да морају да престану како би се избегло даље смањење особља“, прецизирао је заменик министра.
Раније је руски амбасадор у САД изјавио да Вашингтон одузима акредитације супругама и одбија да издаје визе деци запослених у амбасади. Према његовим речима, због овога ће 27 дипломата бити принуђено да напусти земљу 30. јануара.
Средином априла Вашингтон је још једном проширио антируске санкције и протерао десет дипломата. Као одговор, Русија је ставила Сједињене Америчке Државе на списак непријатељских земаља којима је, између осталог, забрањено да ангажују држављане Русије и грађане трећих земаља да раде у амбасадама. Америчко дипломатско представништво саопштило је да ће морати значајно да смањи особље, па неће моћи да пружа конзуларне услуге у потпуности. Од средине маја прекинуто је издавање неимигрантских виза за Русе.
У јуну, после самита председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви, Москва и Вашингтон започели су контакте по питању нормализације рада амбасада, али, према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, овај процес „тапка у месту“ због покушаја Сједињених Америчких Држава да изврше притисак на Русију.
Коментар