- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Одговорићемо на ново протеривање руских дипломата из САД

© Sputnik / Алексей АгарышевАмбасада Русије у Вашингтону
Амбасада Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Москва ће дефинитивно одговорити на предстојеће ново протеривање руских дипломата, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Дефинитивно ћемо одговорити и упозорили смо Американце да, како би се избегло даље смањење њиховог особља овде, ми то не желимо, али не можемо а да не одговоримо у истом маниру“, рекао је Рјабков новинарима.

„Упозорили смо их да морају да престану како би се избегло даље смањење особља“, прецизирао је заменик министра.
Раније је руски амбасадор у САД изјавио да Вашингтон одузима акредитације супругама и одбија да издаје визе деци запослених у амбасади. Према његовим речима, због овога ће 27 дипломата бити принуђено да напусти земљу 30. јануара.
Средином априла Вашингтон је још једном проширио антируске санкције и протерао десет дипломата. Као одговор, Русија је ставила Сједињене Америчке Државе на списак непријатељских земаља којима је, између осталог, забрањено да ангажују држављане Русије и грађане трећих земаља да раде у амбасадама. Америчко дипломатско представништво саопштило је да ће морати значајно да смањи особље, па неће моћи да пружа конзуларне услуге у потпуности. Од средине маја прекинуто је издавање неимигрантских виза за Русе.
У јуну, после самита председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви, Москва и Вашингтон започели су контакте по питању нормализације рада амбасада, али, према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, овај процес „тапка у месту“ због покушаја Сједињених Америчких Држава да изврше притисак на Русију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала