Ђумбир може да буде користи за лечење различитих здравствених стања због својих вишеструких својстава – делује на смањење мучнине и такође је одличан антиоксиданс, али ако се прекорачи употреба овог корена, почињу проблеми.
Према информацијама које је прикупила Фондација „Др Антонио Естебе“, ђумбир се добро подноси у дозама мањим од 5 грама дневно.
„При високим дозама постоји већи ризик од појаве нежељених ефеката и смањује се подношљивост“, наводи се у документу.
Иако су уобичајени нежељени ефекти високе конзумације ђумбира бол у стомаку, дијареја, свраб у устима и грлу, као и повраћање, постоји неколико штетних ефеката који могу бити забрињавајући.
1.
Немојте мешати са антидијабетицима: ђумбир може повећати концентрацију инсулина. У теорији, може имати адитивни ефекат са антидијабетичким лековима и изазвати хипогликемију.2.
Не мешати са блокаторима калцијумских канала: Према информацијама које даје фондација, ђумбир има адитивни ефекат са овим једињењима. Постојећа истраживања указују да може имати хипотензивне ефекте, поред способности блокирања калцијумских канала која може изазвати неочекивани одговор.