https://sputnikportal.rs/20211129/koji-orasasti-plod-je-opasan-po-zdravlje-1132029548.html
Који орашасти плод је опасан по здравље
Који орашасти плод је опасан по здравље
Sputnik Србија
Орашасти плодови се сматрају здравом храном. Али нису сви подједнако добри за наше здравље. Руска дијететичарка објашњава са каквим орашастим плодовима треба... 29.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-29T22:54+0100
2021-11-29T22:54+0100
2021-11-29T22:54+0100
друштво
руски доктори
стил живота
друштво
наука и технологија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1d/1132029523_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_cdeb607b0f7f8dddaf3722f3f13a3ede.jpg
Кикирики слови за мање здрави орашасти плод због неколико фактора, каже нутрициониста Светлана Панченко за Спутњик.Осим тога, фитинска киселина је присутна у сваком језграстом плоду, укључујући и кикирики, што везује низ микроелемената из хране. Најчешће омета апсорпцију гвожђа, а у мањој мери и калцијумаКако би се смањила фитинска киселина, пре конзумирања сирових орашастих плодова боље да их прво потопите неколико сати у воду, а затим осушите, резимира дијететичарка.
https://sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1d/1132029523_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_a917a81916783589f35c1f824e51246b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
руски доктори, стил живота, друштво, наука и технологија
руски доктори, стил живота, друштво, наука и технологија
Који орашасти плод је опасан по здравље
Орашасти плодови се сматрају здравом храном. Али нису сви подједнако добри за наше здравље. Руска дијететичарка објашњава са каквим орашастим плодовима треба бити опрезан.
Кикирики слови за мање здрави орашасти плод због неколико фактора,
каже нутрициониста Светлана Панченко за Спутњик.
„Заиста, кикирики се може класификовати као најштетнији орах. Један од његових недостатака је висока алергеност. Он је један од најјачих алергена. Осим тога, пошто расте у земљи, често је изложен дејству плесни, што може негативно утицати на здравље људи“, упозорава Панченкова.
Осим тога, фитинска киселина је присутна у сваком језграстом плоду, укључујући и кикирики, што везује низ микроелемената из хране. Најчешће омета апсорпцију гвожђа, а у мањој мери и калцијума
Како би се смањила фитинска киселина, пре конзумирања сирових орашастих плодова боље да их прво потопите неколико сати у воду, а затим осушите, резимира дијететичарка.