РУСИЈА

Руски вирусолог: Омикрон сој може бити жива вакцина

Омикрон сој вируса корона могао би да буде жива вакцина коју је природа створила, рекао је вирусолог, дописни члан Руске академије наука Петар Чумаков у интервјуу за руски портал „Ура.ру“.
Sputnik
Према његовим речима, постоји оптимистично мишљење да је вирус корона убрзано прошао другу фазу своје еволуције, да је постао заразнији, али мање патоген.

„То је добро, јер је тако природа можда створила живу вакцину против вируса корона. Дакле, људи који се разболе и прележе овај сој вируса корона постаће отпорни на сојеве који изазивају болести“, објаснио је руски вирусолог.

Захваљујући појави омикрон соја вируса корона, тврди Чумаков, свет би могао да заборави на закључавања. Међутим, још није познато да ли ће тај сој потиснути друге сојеве вируса корона.
Светска здравствена организација саопштила је да нови сој вируса корона Б.1.1.529 (омикрон) „изазива забринутост“. Према досадашњим закључцима стручњака, новим сојем се могу заразити и људи који су већ прележали вирус корону, као и вакцинисани, док симптоми варирају од умора до главобоље и болова у телу.
РУСИЈА
Руски препарат „Мир 19“ ефикасан против омикронa
Коментар