- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски вирусолог: Омикрон сој може бити жива вакцина

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаКовид болница у Москви
Ковид болница у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Омикрон сој вируса корона могао би да буде жива вакцина коју је природа створила, рекао је вирусолог, дописни члан Руске академије наука Петар Чумаков у интервјуу за руски портал „Ура.ру“.
Према његовим речима, постоји оптимистично мишљење да је вирус корона убрзано прошао другу фазу своје еволуције, да је постао заразнији, али мање патоген.

„То је добро, јер је тако природа можда створила живу вакцину против вируса корона. Дакле, људи који се разболе и прележе овај сој вируса корона постаће отпорни на сојеве који изазивају болести“, објаснио је руски вирусолог.

Захваљујући појави омикрон соја вируса корона, тврди Чумаков, свет би могао да заборави на закључавања. Међутим, још није познато да ли ће тај сој потиснути друге сојеве вируса корона.
Светска здравствена организација саопштила је да нови сој вируса корона Б.1.1.529 (омикрон) „изазива забринутост“. Према досадашњим закључцима стручњака, новим сојем се могу заразити и људи који су већ прележали вирус корону, као и вакцинисани, док симптоми варирају од умора до главобоље и болова у телу.
Лаборант у лабораторији за клиничка и дијагностичка испитивања болнице за инфективне болести Волгоградске области  - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Руски препарат „Мир 19“ ефикасан против омикронa
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала