Међутим, не само што је пријатног укуса, већ се чоколадно млеко препоручује људима свих узраста. Оно је пуно протеина и угљених хидрата, због чега се саветује да се конзумира после тренинга.
Нутритивни састојци
После тренинга, спортисти могу да смање бол и укоченост у мишићима конзумирањем праве количине протеина и угљених хидрата. Идеалан однос је 4 грама угљених хидрата и 1 грам протеина. И за разлику од спортских пића или чак обичног млека, чоколадно савршено постиже овај однос.
Попут млека, садржи пуно хранљивих састојака, укључујући калцијум, магнезијум, витамине А, Б, Д и калијум. Док млеку недостају угљени хидрати и калорије, млеко са укусом чоколаде то надокнађује шећерима и какаом.
Такође је нутритивно добро "заокружено" пиће у односу на спортска, јер чоколадно млеко садржи здраве масти и минерале.
Иако многи после тренинга конзумирају вештачке супстанце, стручњаци саветују природно – чоколадно млеко, богато протеинима, мастима, угљеним хидратима и електролитима који су потребни нашем телу након напорног вежбања.
Боље од спортских напитака
Према подацима из истраживања, објављеним у магазину European Journal of Clincal Nutrition, чоколадно млеко се често упоређује са другим спортских напицима, као и са плацебом.
Истраживање је показало да чоколадно млеко даје сличне или боље резултате у поређењу са наведеним алтернативама.
Стручњаци истичу да је највећа предност чоколадног млека у савршеној комбинацији протеина (из млека) и једноставној апсорпцији шећера, односно угљених хидрата (из чоколаде), пише Екапија.