- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је истина о чоколадном млеку

CC0 / Pixabay / Чоколадно млеко
Чоколадно млеко - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Један од омиљених напитака детињства многи одрасли људи избегавају, убеђени да чоколадно млеко нема неког позитивног дејства на тело.
Међутим, не само што је пријатног укуса, већ се чоколадно млеко препоручује људима свих узраста. Оно је пуно протеина и угљених хидрата, због чега се саветује да се конзумира после тренинга.

Нутритивни састојци

После тренинга, спортисти могу да смање бол и укоченост у мишићима конзумирањем праве количине протеина и угљених хидрата. Идеалан однос је 4 грама угљених хидрата и 1 грам протеина. И за разлику од спортских пића или чак обичног млека, чоколадно савршено постиже овај однос.
Попут млека, садржи пуно хранљивих састојака, укључујући калцијум, магнезијум, витамине А, Б, Д и калијум. Док млеку недостају угљени хидрати и калорије, млеко са укусом чоколаде то надокнађује шећерима и какаом.
Такође је нутритивно добро "заокружено" пиће у односу на спортска, јер чоколадно млеко садржи здраве масти и минерале.
Иако многи после тренинга конзумирају вештачке супстанце, стручњаци саветују природно – чоколадно млеко, богато протеинима, мастима, угљеним хидратима и електролитима који су потребни нашем телу након напорног вежбања.

Боље од спортских напитака

Према подацима из истраживања, објављеним у магазину European Journal of Clincal Nutrition, чоколадно млеко се често упоређује са другим спортских напицима, као и са плацебом.
Истраживање је показало да чоколадно млеко даје сличне или боље резултате у поређењу са наведеним алтернативама.
Стручњаци истичу да је највећа предност чоколадног млека у савршеној комбинацији протеина (из млека) и једноставној апсорпцији шећера, односно угљених хидрата (из чоколаде), пише Екапија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала