https://sputnikportal.rs/20211212/sta-je-istina-o-cokoladnom-mleku-1132408127.html
Шта је истина о чоколадном млеку
Шта је истина о чоколадном млеку
Sputnik Србија
Један од омиљених напитака детињства многи одрасли људи избегавају, убеђени да чоколадно млеко нема неког позитивног дејства на тело. 12.12.2021, Sputnik Србија
2021-12-12T14:58+0100
2021-12-12T14:58+0100
2021-12-12T14:58+0100
друштво
стил живота
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/0c/1132408237_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_3eb75c628ee7284edaedf008f1dca231.jpg
Међутим, не само што је пријатног укуса, већ се чоколадно млеко препоручује људима свих узраста. Оно је пуно протеина и угљених хидрата, због чега се саветује да се конзумира после тренинга.Нутритивни састојциПосле тренинга, спортисти могу да смање бол и укоченост у мишићима конзумирањем праве количине протеина и угљених хидрата. Идеалан однос је 4 грама угљених хидрата и 1 грам протеина. И за разлику од спортских пића или чак обичног млека, чоколадно савршено постиже овај однос.Попут млека, садржи пуно хранљивих састојака, укључујући калцијум, магнезијум, витамине А, Б, Д и калијум. Док млеку недостају угљени хидрати и калорије, млеко са укусом чоколаде то надокнађује шећерима и какаом.Такође је нутритивно добро "заокружено" пиће у односу на спортска, јер чоколадно млеко садржи здраве масти и минерале.Иако многи после тренинга конзумирају вештачке супстанце, стручњаци саветују природно – чоколадно млеко, богато протеинима, мастима, угљеним хидратима и електролитима који су потребни нашем телу након напорног вежбања.Боље од спортских напитакаПрема подацима из истраживања, објављеним у магазину European Journal of Clincal Nutrition, чоколадно млеко се често упоређује са другим спортских напицима, као и са плацебом.Истраживање је показало да чоколадно млеко даје сличне или боље резултате у поређењу са наведеним алтернативама.Стручњаци истичу да је највећа предност чоколадног млека у савршеној комбинацији протеина (из млека) и једноставној апсорпцији шећера, односно угљених хидрата (из чоколаде), пише Екапија.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/0c/1132408237_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_0df1ad3ce9dc535541d5d0991b30f339.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота
Шта је истина о чоколадном млеку
Један од омиљених напитака детињства многи одрасли људи избегавају, убеђени да чоколадно млеко нема неког позитивног дејства на тело.
Међутим, не само што је пријатног укуса, већ се чоколадно млеко препоручује људима свих узраста. Оно је пуно протеина и угљених хидрата, због чега се саветује да се конзумира после тренинга.
После тренинга, спортисти могу да смање бол и укоченост у мишићима конзумирањем праве количине протеина и угљених хидрата. Идеалан однос је 4 грама угљених хидрата и 1 грам протеина. И за разлику од спортских пића или чак обичног млека, чоколадно савршено постиже овај однос.
Попут млека, садржи пуно хранљивих састојака, укључујући калцијум, магнезијум, витамине А, Б, Д и калијум. Док млеку недостају угљени хидрати и калорије, млеко са укусом чоколаде то надокнађује шећерима и какаом.
Такође је нутритивно добро "заокружено" пиће у односу на спортска, јер чоколадно млеко садржи здраве масти и минерале.
Иако многи после тренинга конзумирају вештачке супстанце, стручњаци саветују природно – чоколадно млеко, богато протеинима, мастима, угљеним хидратима и електролитима који су потребни нашем телу након напорног вежбања.
Боље од спортских напитака
Према подацима из истраживања, објављеним у магазину European Journal of Clincal Nutrition, чоколадно млеко се често упоређује са другим спортских напицима, као и са плацебом.
Истраживање је показало да чоколадно млеко даје сличне или боље резултате у поређењу са наведеним алтернативама.
Стручњаци истичу да је највећа предност чоколадног млека у савршеној комбинацији протеина (из млека) и једноставној апсорпцији шећера, односно угљених хидрата (из чоколаде),
пише Екапија.