СВЕТ

Борић нови председник Чилеа

Левичар Габријел Борић (35) постаће нови председник Чилеа, након што је победио на председничким изборима у недељу. Политичар хрватског порекла биће најмлађи председник у историји Чилеа.
Sputnik
На основу 99,5 одсто пребројаних гласова, Борић је освојио 55,87 одсто гласова, испред кандидата деснице Хозеа Антонија Каста, који је освојио 44,13 одсто, објавила је Изборна комисија Чилеа, а Борић ће формално ступити на дужност 11. марта следеће године.
Након проглашене победе, рекао је да ће се борити против еколошки штетних пројеката, међу којима су копање бакра и злата, пренео је Ројтерс.
„Уништавањем света, уништавамо себе. Не желимо више пројекте који уништавају нашу земљу, заједницу”, поручио је он.
Противник Каст је у недељу увече признао пораз и честитао будућем председнику хрватског порекла.
Чилеанци су на изборима бирали између најразличитијих опција у последњих неколико деценија, при чему су кандидати нудили потпуно другачије визије о свим питањима, од пензија и приватизације, до људских права.
Изјашњавали су се између Борића, 35-годишњег бившег лидера студентских протеста, повезаног са Комунистичком партијом и ултра-конзервативног Каста који се повезује са бразилским председником Жаиром Болсонаром, а познат је и по томе што брани бившег чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа, пише Ројтерс.
Борић чији је отац хрватског порекла, биће најмлађи председник у историји Чилеа.
СВЕТ
Инициран импичмент: Како је 15-часовни говор чилеанског посланика можда коштао председника функције
Коментар