РУСИЈА

Москва: НАТО схвата ризике војног одговора Русије због одсуства безбедносних гаранција

Северноатлантских савез схвата да је неопходан дијалог са Русијом, иначе ће Москва морати да пружи војни одговор, изјавио је шеф руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Константин Гаврилов.
Sputnik
Према његовим речима, Алијанса је свесна ризика војног одговора Русије у условима нерешеног питања пружања узајамних безбедносних гаранција.
„Сви све савршено добро схватају, долази тренутак истине у односима Русије и НАТО-а. Сада када смо им рекли шта мислимо о томе и како ћемо одговорити, биће принуђени да озбиљно реагују, а не да све одмах одбацују. Не може се стално ударати по болним тачкама Русије, треба одлучити… Разговор мора бити озбиљан и сви у НАТО-у веома добро схватају, без обзира на своју снагу и моћ, да је потребно предузимати конкретне политичке кораке, у противном ће алтернатива бити војно-технички и војни одговори Русије“, рекао је Гаврилов за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да ће Сједињене Америчке Државе морати да воде дијалог са Русијом о безбедносним гаранцијама, хтеле оне то или не.

„Потребно је разговарати са Американцима. И хтели они то или не, мораће да ступају у дијалог и размотре наше конкретне предлоге. У противном руководство (Министарство спољних послова Русије) већ је јасно изразило, или ће бити предузети војно-технички и војни кораци, или стварање нових контрапретњи за земље НАТО-а“, додао је Гаврилов.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио да Запад има два пута: да се озбиљно постави према предлозима Русије о безбедносним гаранцијама у Европи или да се суочи са војно-техничком алтернативом.
Русија је раније објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. Једном од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Подкаст
Три рата до краја америчке доминације | Нови Спутњик поредак
РУСИЈА
Путин: Тражимо писане гаранције за неширење НАТО-а
Коментар