РУСИЈА

Руска лекарка саветује: Колико мандарина дневно можемо да поједемо

Мандарине су, као и други цитруси, богате витаминима, али ипак треба имати меру када је реч о конзумирању ове воћке која је често на менију у зимским месецима, изјавила је руска докторка, нутриционисткиња Надежда Цапкина.
Sputnik
Према њеним речима, мандарине су одличан извор калцијума, магнезијума, калијума, витамина Д, К и Б. Влакна која садрже помажу да се нормализује рад дигестивног тракта, а витамин Ц јача имунитет.
„Комбинација фитонцида и етеричних уља из цитруса помаже у борби против вируса. Присуство биофлавоноида и антиоксиданса бета-каротена спречава настанак рака“, додаје лекарка.
Међутим, према њеним речима, честа конзумација мандарина може довести до проблема са јетром, јер је норма фруктозе дневно највише 40 грама. Стога Цапкина саветује да дневно не једете више од четири-пет мандарина.
„Такође не треба заборавити на могућу алергијску реакцију. Људи који болују од гастритиса треба да буду опрезни, јер мандарине могу да изиритирају слузокожу црева и желуца“, објашњава лекарка.
Нутриционисти саветују да се мандарине не једу на празан желудац, јер киселина коју садрже може оштетити слузокожу гастроинтестиналног тракта. Мандарине увече никако не могу наштетити фигури због ниске калоричности.
РУСИЈА
Руска докторка препоручује чаробно воће за мршављење
Коментар