Према њеним речима, мандарине су одличан извор калцијума, магнезијума, калијума, витамина Д, К и Б. Влакна која садрже помажу да се нормализује рад дигестивног тракта, а витамин Ц јача имунитет.
„Комбинација фитонцида и етеричних уља из цитруса помаже у борби против вируса. Присуство биофлавоноида и антиоксиданса бета-каротена спречава настанак рака“, додаје лекарка.
Међутим, према њеним речима, честа конзумација мандарина може довести до проблема са јетром, јер је норма фруктозе дневно највише 40 грама. Стога Цапкина саветује да дневно не једете више од четири-пет мандарина.
„Такође не треба заборавити на могућу алергијску реакцију. Људи који болују од гастритиса треба да буду опрезни, јер мандарине могу да изиритирају слузокожу црева и желуца“, објашњава лекарка.
Нутриционисти саветују да се мандарине не једу на празан желудац, јер киселина коју садрже може оштетити слузокожу гастроинтестиналног тракта. Мандарине увече никако не могу наштетити фигури због ниске калоричности.