ЕКОНОМИЈА

У Србији се реконструише око 300 километара пруга, у току припрема документације за још 720

Инфраструктура железнице Србије саопштила је да је 2022. годину започела радовима на реконструкцији и модернизацији око 300 километара пруга.
Sputnik
Како се наводи у саопштењу, у завршној фази је изградња пруге за велике брзине Београд - Нови Сад (75 км), недавно су почели и радови на изградњи деонице од Новог Сада до Суботице (108 км), а приводе се крају и радови на деоници међународног железничког Коридора 10 између Јајинаца и Мале Крсне (68,8 км).
Поред тога, како се наводи, у септембру прошле године почели су радови на прузи Ниш - Брестовац (22,8 км) као делу међународног железничког Коридора 10 између Ниша и Прешева, а у октобру и на изградњи пруга од великог међународног значаја Суботица - Хоргош (26,6 км).
Када се на то додају и регионалне пруге укупне дужине око 150 километара, чија је реконструкција завршена у 2021. годину, то значи да се у години за нама радило укупно на око 450 километара пруга у Србији.
Реч је о регионалним пругама Ниш - Зајечар (108 км), Кумане - Банатско Милошево (28,5 км) и Нови Сад - Богојево (9,5 км станичних колосека).
Сви радови на изградњи пруге за велике брзине до 200 километара на сат између Београда и Новог Сада у завршној су фази.
У току су статички тестови на геометрији колосека и контактној мрежи, као и статичка тестирања сигнално-сигурносних и телекомуникационих система.
Након тога, специјализована компанија ДБСТ, обавиће током јануара и фебруара динамичко тестирање пруге за велике брзине, на деоници Београд Центар - Стара Пазова.
То значи да ће комерцијална експлоатација брзе пруге од Београда до Новог Сада бити технички омогућена у марту 2022. године, односно нешто дуже од четири и по године од како је почетком радова на тунелу "Чортановци" почела изградња пруге за велике брзине.
У оквиру деонице брзе пруге до 200 км/сат Нови Сад - Суботица - Келебија у току је изградња новог подвожњака у Кисачкој улици у Новом Саду, као и реконструкција железничке станице Нови Сад, а завршетак та два пројекта усклађен је са завршетком изградње брзе пруге Београд - Нови Сад.
Планирани завршетак радова на деоници Нови Сад - Келебија је новембар 2024. године.
Радови на модернизацији пруге Јајинци - Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију у завршној су фази.
У оквиру изградње пруге Суботица - Хоргош, у претходна три месеца изграђено је 3,6 км доњег строја пруге од Хоргоша према Бачким Виноградима, а у току су припремне активности за полагање 4,5 км горњег строја од Суботице у правцу Хоргоша.
Иако је рок за завршетак радова новембар 2022. године, извођачи најављују изградњу ове пруге пре уговореног рока, пренела је Екапија.
ЕКОНОМИЈА
Рехабилитовано више од 1.200 километара српских путева
Коментар