РУСИЈА

Захарова: Берлин објавио рат „Телеграму“

Немачка је званично објавила рат месинџеру „Телеграма“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Дипломата је на свом Телеграм каналу подсетила да је министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер раније саопштила да није искључено да би крајња мера могло да буде блокирање месинџера Телеграма“ у земљи уколико не буде пронађено општеевропско решење за поштовање захтева локалног законодавства.
Како каже портпаролка, ту претњу је појачао и министар правде Марко Бушан који је у интервјуу за „Билд ам зонтаг“ најавио „милионске“ казне месинџеру „Телеграма“ у вези са наводним кршењем немачког закона и подсетио да компанија мора да обезбеди рад механизма за обавештавање друштвене мреже о недозвољеном садржају.

„Да, званични Берлин је јавно објавио рат 'Телеграму'. Немогуће је другачије окарактерисати координисане интервјуе два члана федералне владе“, истакла је Захарова.

Она је оценила да је време је да се уведе „хештег“ који симболизује немачко одступање од демократских вредности, додајући да се тако нешто није дешавало док је Ангела Меркел била на позицији канцеларке.
Раније је немачки регулатор за медије МАББ приморао европског сателитског оператора „Еутелсат 9Б“ да уклони са своје платформе нови телевизијски канал на немачком језику „РТ ДЕ“ који емитује програм из студија у Москви. С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је новом „каубојском реалношћу” ситуацију са руским медијима у иностранству.
РУСИЈА
Москва запретила Немачкој узвратним мерама због телевизије РТ
Коментар