ДРУШТВО

Зашто је опасно подгревати спанаћ

Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок ниво нитрата, које ресорбује из земље преко корена.
Sputnik
Када спанаћ одстоји, посебно ако је термички обрађен, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења претварају у нитрите.
Они су, како је објаснила стручњак за исхрану Дагмар фон Крам, опасни јер се у организму спајају с аминима и стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима.
Ако само кратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не морате да се бринете, навела је она, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење, пренео је портал „Магазин новости“.
ДРУШТВО
Колико је опасан адитив Е171: Има га у храни, козметици, бетону...
ДРУШТВО
У фрижидеру или на собној температури: Од чега зависи рок трајања јаја
ДРУШТВО
Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије
Коментар