https://sputnikportal.rs/20220128/zasto-je-opasno-podgrevati-spanac-1133694489.html
Зашто је опасно подгревати спанаћ
Зашто је опасно подгревати спанаћ
Sputnik Србија
Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок ниво нитрата, које ресорбује из земље преко корена. 28.01.2022, Sputnik Србија
2022-01-28T10:47+0100
2022-01-28T10:47+0100
2022-01-28T10:47+0100
друштво
стил живота
друштво
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133694058_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_85bfe90a9fcc82cc522dd7323a65a214.jpg
Када спанаћ одстоји, посебно ако је термички обрађен, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења претварају у нитрите.Они су, како је објаснила стручњак за исхрану Дагмар фон Крам, опасни јер се у организму спајају с аминима и стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима.Ако само кратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не морате да се бринете, навела је она, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење, пренео је портал „Магазин новости“.
https://sputnikportal.rs/20220126/koliko-je-opasan-aditiv-e171-ima-ga-u-hrani-kozmetici-betonu-1133681715.html
https://sputnikportal.rs/20220126/u-frizideru-ili-na-sobnoj-temperaturi-od-cega-zavisi-rok-trajanja-jaja-1133688604.html
https://sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133694058_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_cd19f1cf8db08e6a50f826b8865d2912.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота, друштво, магазин
стил живота, друштво, магазин
Зашто је опасно подгревати спанаћ
Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок ниво нитрата, које ресорбује из земље преко корена.
Када спанаћ одстоји, посебно ако је термички обрађен, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења претварају у нитрите.
Они су, како је објаснила стручњак за исхрану Дагмар фон Крам, опасни јер се у организму спајају с аминима и стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима.
Ако само кратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не морате да се бринете, навела је она, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење,
пренео је портал „Магазин новости“.