Подкаст

Орвел под лупом политичке коректности | Орбита културе

Орбита културе овог пута објашњава зашто је Орвелов роман „1984“ окарактерисан као узнемирујућ, због чега је књига „Обичаји и песме Срба у Турској“ данас важан документ и води вас на изложбу „Како памтимо владаре“.
Sputnik
Шта се све може прочитати из вести да је на угледном европском универзитету Орвелов роман „1984“ окарактерисан као узнемирујућа књига па самим тим није ни у препорукама за читање, да ли је страх од буђења критичке мисли довео до тога да се и највећа дела стављају под лупу политичке коректности – за Спутњик објашњава професор Мило Ломпар.
Због чега је књига „Обичаји и песме Срба у Турској“ руског конзула Ивана Степановича Јастребова који је у другој половини 19. века био дипломатски представник Руске царевине на Балкану, , данас важан документ у служби одбране наше отаџине – за „Орбиту културе“ објашњава професорка књижевности на Филозофском факултету у Приштини Валентина Питулић.
О изложби „Како памтимо владаре“, на којој су представљени цртежи и графике посвећени животу кнезова Милоша, Михаила и Милана Обреновића, а која одговара на питање како су се Милош, Михаило и Милан утиснули у наше памћење, разговарамо са ауторком ове поставке Јасмином Цукић.
Какве тајне открива роман „Тајна агенција нове Југославије“, чији наслов сугерише назив једне од некадашњих пет најугледнијих светских информативних агенција – ТАНЈУГ, шта је све стало у сећање његовог аутора, дугогодишњег новинара, уредника и дописника ове агенције, који је, на основу тог сећања исписао полустварну, а полуизмишљену историју Београда, земље, али и новинарске професије – открива аутор овог романа Бранко Анђић.
Да ли је лукавство, калкулација или неки други разлог учинио да у стиховима испише роман који је ових дана крунисан Ниновом наградом, због чега сматра да уметност у бити мора бити аморална и да – кад се пише – не постоје ни родитељи, ни породица, ни деца, како се осећа сад кад је победила и да ли зна како и шта ће писати после ове победе – питано Милену Марковић, овогодишњу добитницу Нинове награде коју је добила за роман – поему „Деца“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Коментар