- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Орвел под лупом политичке коректности | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Орбита културе овог пута објашњава зашто је Орвелов роман „1984“ окарактерисан као узнемирујућ, због чега је књига „Обичаји и песме Срба у Турској“ данас важан документ и води вас на изложбу „Како памтимо владаре“.
Орвел под лупом политичке коректности I Орбита културе
Шта се све може прочитати из вести да је на угледном европском универзитету Орвелов роман „1984“ окарактерисан као узнемирујућа књига па самим тим није ни у препорукама за читање, да ли је страх од буђења критичке мисли довео до тога да се и највећа дела стављају под лупу политичке коректности – за Спутњик објашњава професор Мило Ломпар.
Због чега је књига „Обичаји и песме Срба у Турској“ руског конзула Ивана Степановича Јастребова који је у другој половини 19. века био дипломатски представник Руске царевине на Балкану, , данас важан документ у служби одбране наше отаџине – за „Орбиту културе“ објашњава професорка књижевности на Филозофском факултету у Приштини Валентина Питулић.
О изложби „Како памтимо владаре“, на којој су представљени цртежи и графике посвећени животу кнезова Милоша, Михаила и Милана Обреновића, а која одговара на питање како су се Милош, Михаило и Милан утиснули у наше памћење, разговарамо са ауторком ове поставке Јасмином Цукић.
Какве тајне открива роман „Тајна агенција нове Југославије“, чији наслов сугерише назив једне од некадашњих пет најугледнијих светских информативних агенција – ТАНЈУГ, шта је све стало у сећање његовог аутора, дугогодишњег новинара, уредника и дописника ове агенције, који је, на основу тог сећања исписао полустварну, а полуизмишљену историју Београда, земље, али и новинарске професије – открива аутор овог романа Бранко Анђић.
Да ли је лукавство, калкулација или неки други разлог учинио да у стиховима испише роман који је ових дана крунисан Ниновом наградом, због чега сматра да уметност у бити мора бити аморална и да – кад се пише – не постоје ни родитељи, ни породица, ни деца, како се осећа сад кад је победила и да ли зна како и шта ће писати после ове победе – питано Милену Марковић, овогодишњу добитницу Нинове награде коју је добила за роман – поему „Деца“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала