ЕКОНОМИЈА

Највећи раст цена нафте од 2015: Шеста недеља како барел поскупљује

Цене нафте на светским тржиштима порасле су и прошле седмице, па су достигле највише нивое од 2015. године јер се трговци плаше поремећаја у снабдевању.
Sputnik
Ово је шеста седмица заредом да цене нафте расту на светским тржиштима.
Цена барела на лондонском тржишту порасла је прошле седмице 2,4 одсто, на 90,03 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио два одсто, на 86,82 долара.
У петак су цене нафте у једном тренутку биле и више, па су достигле највише нивое од 2014. године, јер се трговци плаше да би украјинска криза могла да изазове поремећаје на тржиштима енергената.
„Премија ризика на цену нафте сада вероватно износи готово 10 долара по барелу“, рекао је Карстен Фрич из „Комерцбанка“.
Већи раст цена спречило је јачање долара, чија је вредност према групи валута прошле седмице порасла 1,7 одсто и достигла највише нивое од половине 2020. године, јер се очекује да ће америчка централна банка ускоро подићи кључне каматне стопе.
Пошто се цена нафте изражава у доларима, то чини нафту додатно скупљом у осталим валутама, па слаби потражња, пише Кликс.
Ове ће седмице у фокусу трговаца бити састанак ОПЕК-а и осталих највећих светских произвођача, који ће поново размотрити производну политику и план о подизању производње у марту за 400 хиљада барела дневно.
РУСИЈА
У Русији направљен систем за експлоатацију тешке нафте
ЕКОНОМИЈА
Хладан туш из Америке: Камате расту
Подкаст
Нафта — топ тема и 2022. године | Енергија Спутњика
Коментар