Пролеће је све ближе и све више људи иде на дијету – а на првом месту се одричу шећера. До чега то може довести и како смањити негативан ефекат таквог самоограничавања објашњава дијететичарка у интервјуу за радио Спутњик.
„Зависност од шећера још није научно доказана, тако да нема одвикавања од шећера у буквалном смислу те речи. Али у исто време, људи који конзумирају много шећера осећају тешку нелагоду када га одбију, као код апстиненције. „Човек може да почне да осећа губитак енергије јер је слатка храна за њега била извор угљених хидрата, који су главни извор енергије“, објаснила је Мелехина.
Ако желите да смањите количину шећера коју једете и да не патите од „кризе“, онда морате да пронађете одговарајућу замену за слаткише, напомиње нутрициониста.
„Ако само уклоните шећер и ништа не додате заузврат, онда ће доћи до мањка угљених хидрата и дефицита енергије. Наш задатак је да повећамо унос других угљених хидрата уз смањење шећера. Обично почињем са својим пацијентима повећањем сложених угљених хидрата, а не смањењем шећера“, нагласила је она.
Ако дозволите себи да једете хлеб, тестенину, пиринач и кромпир, физиолошка потреба за шећером ће се смањити, а особа ће се осећати пријатно.