РУСИЈА

Руски амбасадор: Британска страна није ни слушала ни чула Лаврова

Британска страна није „ни слушала, ни чула“ шта је говорио руски министар спољних послова Сергеј Лавров током сусрета са шефицом Форин офиса Лиз Трас у Москви, изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин.
Sputnik

„Нисмо видели никакав напор, то је једноставно било понављање фраза и формулација које она изговара и овде у парламенту, за медије, на Твитеру и ништа више.. Министар је детаљно говорио о томе шта се дешава, шта ми желимо, откуд таква ситуација, али британска страна није ни слушала ни чула то што су јој говорили“, рекао је амбасадор за Би-Би-Си.

Претходно је и сам Лавров исказао разочарење што су преговори са британском министарком испали као разговор немог с глувим.
Келин је додао да се Москва надала да ће посета Трас бити прилика да се британска дипломатија покаже у најбољем светлу, међутим, министарка се користила ограниченим бројем формулација што није било ни „близу дијалога заснованог на узајамном поштовању и прихватању међусобних интереса и потраге за решењима“.
Упитан да ли би било боље да састанка није ни било, Келин је рекао да не може тако недипломатски да говори и истакао да је Русија увек отворена за дијалог ако за то постоји узајамна жеља.

„Ми смо увек за дијалог, за дипломатију, али ултиматуми, чврст наступ, фразе - то је пут у ћорсокак. Али, на жалост све чешће у тој земљи и у Америци примењују такву дипломатију“, рекао је Келин.

Подсетио је да је британски премијер Борис Џонсон раније рекао да шаље министре спољних послова и одбране у Москву како би нормализовали односе, али да руска страна после посете Лиз Трас тако нешто није видела.
РУСИЈА
„Као глув са немим“: Лавров разочаран разговором са британском министарком
Коментар