РУСИЈА

Козак: Кијев предожио да се дијалог са Донбасом води уз помоћ посредника

Заменик шефа администрације руског председника Дмитриј Козак, који је предводио руску делегацију на преговорима у оквиру "нормандијског формата", рекао је да су представници Кијева предлагали да се дијалог са Донбасом води уз помоћ посредника, најбоље ОЕБС.
Sputnik

„Украјинска страна је рекла да је разговор са ДНР и ЛНР могућ само преко посредника, да малтене актуелни председавајући ОЕБС треба да буде посредник између Кијева и Донбаса, а разлике које се буду појављивале да се решавају у нормандијском формату, као и да у нормандијском формату треба да се донесе и коначно решење, што је такође немогуће и није предвиђено документима“, рекао је Козак.

Како је напоменуо, у том формату стране државе не могу да намећу украјинским законодавним телима какве измене треба унети у Устав, тако нешто може да буде резултат договора самих Украјинаца.
„Украјинске колеге предлажу да се све коначне одлуке пренесу на нормандијски формат с тим да им се да рецепт на који начин да се регулише конфликт у Донбасу у виду измена Устава... што није логично и није прихватљиво“, истакао је он.
Русија је, с друге стране, позвала да се у препорукама саветника унесе датум почетка дијалога Кијева са ДНР и ЛНР али партнери то нису прихватили.
Како је навео Козак, предлог је био да тај дијалог почне на првом наредном заседању Контакт групе, али је и то одбијено.

Париз: Састанак потврдио заједничко опредељење за примену Минских споразума

Састанак политичких саветника земаља „нормандијске четворке“ у Берлину трајао је дуго и био је веома сложен, али је током разговора потврђено заједничко стремљење за примену Минских споразума, саопштио је представник француског Министарства спољних послова.
Подсетимо, питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
„Нормандијски формат” преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.
РУСИЈА
Након скоро девет сати преговора: Састанак у „нормандијском формату“ завршен без резултата
Коментар