- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Козак: Кијев предожио да се дијалог са Донбасом води уз помоћ посредника

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаВојник ДНР у граду Горловка у Доњецкој области
Војник ДНР у граду Горловка у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Заменик шефа администрације руског председника Дмитриј Козак, који је предводио руску делегацију на преговорима у оквиру "нормандијског формата", рекао је да су представници Кијева предлагали да се дијалог са Донбасом води уз помоћ посредника, најбоље ОЕБС.

„Украјинска страна је рекла да је разговор са ДНР и ЛНР могућ само преко посредника, да малтене актуелни председавајући ОЕБС треба да буде посредник између Кијева и Донбаса, а разлике које се буду појављивале да се решавају у нормандијском формату, као и да у нормандијском формату треба да се донесе и коначно решење, што је такође немогуће и није предвиђено документима“, рекао је Козак.

Како је напоменуо, у том формату стране државе не могу да намећу украјинским законодавним телима какве измене треба унети у Устав, тако нешто може да буде резултат договора самих Украјинаца.
„Украјинске колеге предлажу да се све коначне одлуке пренесу на нормандијски формат с тим да им се да рецепт на који начин да се регулише конфликт у Донбасу у виду измена Устава... што није логично и није прихватљиво“, истакао је он.
Русија је, с друге стране, позвала да се у препорукама саветника унесе датум почетка дијалога Кијева са ДНР и ЛНР али партнери то нису прихватили.
Како је навео Козак, предлог је био да тај дијалог почне на првом наредном заседању Контакт групе, али је и то одбијено.

Париз: Састанак потврдио заједничко опредељење за примену Минских споразума

Састанак политичких саветника земаља „нормандијске четворке“ у Берлину трајао је дуго и био је веома сложен, али је током разговора потврђено заједничко стремљење за примену Минских споразума, саопштио је представник француског Министарства спољних послова.
Подсетимо, питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
„Нормандијски формат” преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.
Вице-премијер Русије Дмитриј Козак - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Након скоро девет сати преговора: Састанак у „нормандијском формату“ завршен без резултата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала