НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чудесно грчко семе може да смањи холестерол до 33 одсто

Милиони људи широм света свакодневно се труде да смање висок ниво холестерола у крви, јер то може да представља озбиљну претњу по здравље. Истраживања сугеришу да грчко семе пискавице може довести до опадања високог нивоа холестерола након конзумирања.
Sputnik
Холестерол је воштана супстанца коју производи јетра на основу хране коју једете. Телу је потребна здрава количина холестерола да би функционисалo, али константно високи нивои могу зачепити артерије, повећавајући ризик од срчаних болести.
Смањење високог нивоа холестерола могуће је модификацијом дневне исхране и посебно увођењем намирница које су ефикасније од других. Ово је случај са грчким семенкама пискавице.
Истраживање објављено у „Џурнал оф фемили практис“ указује да конзумација ове хране која се узгаја у јужној Европи, западној Азији и северној Африци може да изазове значајно смањење високог нивоа холестерола.
Да би тестирали да ли семе пискавице може да снизи холестерол, истраживачи су прегледали неколико база података, укључујући Медлин, Ембејс, АМЕД и друге. На тај начин су приметили да су смањења статистички значајна и да представљају између 15 и 33 одсто.
Према истраживачима, овај ефекат се налази само у семену, пошто је студија о листовима пискавице открила не тако значајно смањење од 9 одсто. Благотворни ефекти конзумирања семена пискавице приписују се њиховом високом садржају влакана. Ово растворљиво влакно, које апсорбује воду, може смањити апсорпцију холестерола у крвоток.
Према клиници Мејо, пет до 10 грама или више растворљивих влакана дневно снижавају ЛДЛ холестерол, познат као лош холестерол јер зачепљује артерије. Међутим, постоје и друге намирнице, попут зрна јечма, које су такође одличан извор влакана, способан да спречи срчана обољења узрокована високим нивоом холестерола.
Грчко семе пискавице у Србији се може наћи у прдавницама здраве хране, а оне препоручују да се за унутрашњу употребу прелије кафена кашика са 600 мл хладне воде, остави да стоји три сата, па процеди. Добијену количину треба попити у току дана подељено у три једнаке дозе.
РУСИЈА
Која два симптома на ноктима указују на повишен холестерол
РУСИЈА
Руски кардиолог открива како без таблета снизити холестерол
СВЕТ
Како се на рукама може приметити опасан ниво холестерола у организму
Коментар