Храна која је обрађена и којој је одузета нутритивна вредност позната је као рафинисана или прерађена храна. То укључује рафинисане житарице (насупрот житарицама од целог зрна): пецива, десерте, бели хлеб, тестенине, мафине, колачиће, крекере, житарице за доручак од рафинисаног зрна, бели пиринач, палачинке, пице.
Како преноси руски портал Медик форум, једно истраживање у Италији је испитало утицај широког спектра намирница и пића на ризик од развоја рака желуца. Научници су анализирали податке из студије случај-контрола спроведене у Италији између 1997. и 2007. године, која је укључивала 230 особа са потврђеним раком желуца (143 мушкарца и 87 жена старости од 22 до 80 година) и 547 особа у контролној групи (286 мушкараца и 261 жена између 22 и 80 година) који су хоспитализовани су због акутних акутне нетуморске болести.
Осим што су установили везу рафинисаних житарица са овим типом канцера, такође су приметили обрнуте трендове ризика са потрошњом воћа и поврћа.
„Резултати ове студије потврђују заштитну улогу воћа и поврћа против рака желуца и указују на негативан ефекат (рафинисаних) житарица на ову неоплазију“, закључили су истраживачи које цитира Медик форум.
Бројне студије током година откриле су везу између рафинисане хране и ризика од развоја рака како би упозориле друштво да брине о свом здрављу кроз здраве навике у исхрани, преноси Спутњик мундо.