- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо

© Фото : Pixabay / skeezeCélulas de cáncer
Células de cáncer - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Све је више доказа да исхрана игра важну улогу у развоју рака. Једна студија је повезала употребу прерађених житарица са раком желуца и открила потенцијалне опасности коју ова храна представља.
Храна која је обрађена и којој је одузета нутритивна вредност позната је као рафинисана или прерађена храна. То укључује рафинисане житарице (насупрот житарицама од целог зрна): пецива, десерте, бели хлеб, тестенине, мафине, колачиће, крекере, житарице за доручак од рафинисаног зрна, бели пиринач, палачинке, пице.
Како преноси руски портал Медик форум, једно истраживање у Италији је испитало утицај широког спектра намирница и пића на ризик од развоја рака желуца. Научници су анализирали податке из студије случај-контрола спроведене у Италији између 1997. и 2007. године, која је укључивала 230 особа са потврђеним раком желуца (143 мушкарца и 87 жена старости од 22 до 80 година) и 547 особа у контролној групи (286 мушкараца и 261 жена између 22 и 80 година) који су хоспитализовани су због акутних акутне нетуморске болести.
Осим што су установили везу рафинисаних житарица са овим типом канцера, такође су приметили обрнуте трендове ризика са потрошњом воћа и поврћа.

„Резултати ове студије потврђују заштитну улогу воћа и поврћа против рака желуца и указују на негативан ефекат (рафинисаних) житарица на ову неоплазију“, закључили су истраживачи које цитира Медик форум.

Бројне студије током година откриле су везу између рафинисане хране и ризика од развоја рака како би упозориле друштво да брине о свом здрављу кроз здраве навике у исхрани, преноси Спутњик мундо.
Вакцина – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници на прагу великог открића за лечење рака панкреаса
Канцер, рак - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
ДРУШТВО
Црна статистика: Рак коси по Србији — скок броја жртава због НАТО агресије и ковид пандемије
Рендгенски снимак мозга пацијента - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
РУСИЈА
Руски доктор открио „јутарње“ симптоме рака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала