https://sputnikportal.rs/20220214/1134337462.html
Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо
Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо
Sputnik Србија
Све је више доказа да исхрана игра важну улогу у развоју рака. Једна студија је повезала употребу прерађених житарица са раком желуца и открила потенцијалне... 14.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-14T16:11+0100
2022-02-14T16:11+0100
2022-02-14T16:11+0100
наука и технологија
наука и технологија
стил живота
медицина
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0e/1134337472_0:85:1921:1165_1920x0_80_0_0_c72cdbe0926892cd9a62cffea66c7a4f.jpg
Храна која је обрађена и којој је одузета нутритивна вредност позната је као рафинисана или прерађена храна. То укључује рафинисане житарице (насупрот житарицама од целог зрна): пецива, десерте, бели хлеб, тестенине, мафине, колачиће, крекере, житарице за доручак од рафинисаног зрна, бели пиринач, палачинке, пице. Како преноси руски портал Медик форум, једно истраживање у Италији је испитало утицај широког спектра намирница и пића на ризик од развоја рака желуца. Научници су анализирали податке из студије случај-контрола спроведене у Италији између 1997. и 2007. године, која је укључивала 230 особа са потврђеним раком желуца (143 мушкарца и 87 жена старости од 22 до 80 година) и 547 особа у контролној групи (286 мушкараца и 261 жена између 22 и 80 година) који су хоспитализовани су због акутних акутне нетуморске болести.Осим што су установили везу рафинисаних житарица са овим типом канцера, такође су приметили обрнуте трендове ризика са потрошњом воћа и поврћа.Бројне студије током година откриле су везу између рафинисане хране и ризика од развоја рака како би упозориле друштво да брине о свом здрављу кроз здраве навике у исхрани, преноси Спутњик мундо.
https://sputnikportal.rs/20220208/naucnici-na-pragu-velikog-otkrica-za-lecenje-raka-pankreasa-1134106726.html
https://sputnikportal.rs/20220204/crna-statistika-rak-kosi-po-srbiji--skok-broja-zrtava-zbog-nato-agresije-i-kovid-pandemije-1134004475.html
https://sputnikportal.rs/20220125/ruski-doktor-otkrio-jutarnje-simptome-raka--1133623417.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0e/1134337472_126:0:1793:1250_1920x0_80_0_0_066a20e47db19b451ccf813e9de38834.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, стил живота, медицина, магазин
наука и технологија, стил живота, медицина, магазин
Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо
Све је више доказа да исхрана игра важну улогу у развоју рака. Једна студија је повезала употребу прерађених житарица са раком желуца и открила потенцијалне опасности коју ова храна представља.
Храна која је обрађена и којој је одузета нутритивна вредност позната је као рафинисана или прерађена храна. То укључује рафинисане житарице (насупрот житарицама од целог зрна): пецива, десерте, бели хлеб, тестенине, мафине, колачиће, крекере, житарице за доручак од рафинисаног зрна, бели пиринач, палачинке, пице.
Како преноси
руски портал Медик форум, једно истраживање у Италији је испитало утицај широког спектра намирница и пића на ризик од развоја рака желуца. Научници су анализирали податке из студије случај-контрола спроведене у Италији између 1997. и 2007. године, која је укључивала 230 особа са потврђеним раком желуца (143 мушкарца и 87 жена старости од 22 до 80 година) и 547 особа у контролној групи (286 мушкараца и 261 жена између 22 и 80 година) који су хоспитализовани су због акутних акутне нетуморске болести.
Осим што су установили везу рафинисаних житарица са овим типом канцера, такође су приметили обрнуте трендове ризика са потрошњом воћа и поврћа.
„Резултати ове студије потврђују заштитну улогу воћа и поврћа против рака желуца и указују на негативан ефекат (рафинисаних) житарица на ову неоплазију“, закључили су истраживачи које цитира Медик форум.
Бројне студије током година откриле су везу између рафинисане хране и ризика од развоја рака како би упозориле друштво да брине о свом здрављу кроз здраве навике у исхрани,
преноси Спутњик мундо.