РУСИЈА

Зашто је важна риба у људској исхрани

Риба је веома битан елемент здраве исхране савременог човека. Како максимално искористити ту намирницу објашњава руски дијетолог Андреј Золоторјов.
Sputnik
Он пре свега истиче да риба садржи за човека незаменљиве омега-3 масне киселине чији недостатак у организму изазива различита обољења.
„Ствар је у томе што практично све ћелије нашег организма имају мембрану чији рад директно зависи од количине омега-3 масних киселина. Што је има више ћелија ће боље функционисати, ефикасније ће се одвијати метаболички процеси, а од тога зависи и имунитет“, наводи дијетолог.
Ако се риба храни неправилно, омега-3 киселине могу да буду уништене, упозорава он.
„Када купујете нека то увек буде свежа, а не смрзнута риба. Поновно замрзавање, чување у полиетилену, вакумираним паковањима компликују ствари. Те масти брзо оксидирају и постају токсичне“, објашњава Золоторјов.
Најбољи начин припреме рибе су – на пари, сушење или ако се запече.
Пржење умањује хранљиву вредност рибе, наводи он и објашњава зашто поред рибе треба конзумирати и маслац.
„Зими је обавезно, поред свега осталог, јести маслац. Око 10 грама дневно – то је довољно за особу која има средњи ниво физичке активности. То неће имати лош утицај на организам када је реч о холестеролу, а изузетак су ситуације када неко болује од болести када је конзумирање маслаца забрањено, на пример упале панкреаса. Довољна количина омега-3 масних киселина заједно са путером створиће ефекат бронхопулмолошког имунитета који ће штитити организам и од вируса“, наводи руски дијетолог.
Свака врста рибе има нека јединствена својства, на пример пацифичка скуша и спрат су корисни за централни нервни систем, лосос за кардио-васкуларни систем, док бакалар може да има и антиканцерогени ефекат, закључио је Золоторјов.
РУСИЈА
Руски нутрициониста открива када су туњевина, јабуке и јогурт штетни по здравље
Коментар