https://sputnikportal.rs/20220217/zasto-je-vazna-riba-u-ljudskoj-ishrani-1134434062.html
Зашто је важна риба у људској исхрани
Зашто је важна риба у људској исхрани
Sputnik Србија
Риба је веома битан елемент здраве исхране савременог човека. Како максимално искористити ту намирницу објашњава руски дијетолог Андреј Золоторјов. 17.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-17T14:18+0100
2022-02-17T14:18+0100
2022-02-17T14:18+0100
русија
магазин
риба
здравље
исхрана
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_0:137:1920:1217_1920x0_80_0_0_73fcb422c243ad22cc5b0f1bc6b151ae.jpg
Он пре свега истиче да риба садржи за човека незаменљиве омега-3 масне киселине чији недостатак у организму изазива различита обољења.Ако се риба храни неправилно, омега-3 киселине могу да буду уништене, упозорава он.„Када купујете нека то увек буде свежа, а не смрзнута риба. Поновно замрзавање, чување у полиетилену, вакумираним паковањима компликују ствари. Те масти брзо оксидирају и постају токсичне“, објашњава Золоторјов.Најбољи начин припреме рибе су – на пари, сушење или ако се запече.Пржење умањује хранљиву вредност рибе, наводи он и објашњава зашто поред рибе треба конзумирати и маслац.Свака врста рибе има нека јединствена својства, на пример пацифичка скуша и спрат су корисни за централни нервни систем, лосос за кардио-васкуларни систем, док бакалар може да има и антиканцерогени ефекат, закључио је Золоторјов.
https://sputnikportal.rs/20211129/ruski-nutricionista-otkriva-kada-su-tunjevina-jabuke-i-jogurt-stetni-po-zdravlje--1131852725.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_58:0:1862:1353_1920x0_80_0_0_afb502d840fe4e3f5e7f6047a5bb8868.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
магазин, риба, здравље, исхрана
магазин, риба, здравље, исхрана
Зашто је важна риба у људској исхрани
Риба је веома битан елемент здраве исхране савременог човека. Како максимално искористити ту намирницу објашњава руски дијетолог Андреј Золоторјов.
Он пре свега истиче да риба садржи за човека незаменљиве омега-3 масне киселине чији недостатак у организму изазива различита обољења.
„Ствар је у томе што практично све ћелије нашег организма имају мембрану чији рад директно зависи од количине омега-3 масних киселина. Што је има више ћелија ће боље функционисати, ефикасније ће се одвијати метаболички процеси, а од тога зависи и имунитет“, наводи дијетолог.
Ако се риба храни неправилно, омега-3 киселине могу да буду уништене, упозорава он.
„Када купујете нека то увек буде свежа, а не смрзнута риба. Поновно замрзавање, чување у полиетилену, вакумираним паковањима компликују ствари. Те масти брзо оксидирају и постају токсичне“, објашњава Золоторјов.
Најбољи начин припреме рибе су – на пари, сушење или ако се запече.
Пржење умањује хранљиву вредност рибе, наводи он и објашњава зашто поред рибе треба конзумирати и маслац.
„Зими је обавезно, поред свега осталог, јести маслац. Око 10 грама дневно – то је довољно за особу која има средњи ниво физичке активности. То неће имати лош утицај на организам када је реч о холестеролу, а изузетак су ситуације када неко болује од болести када је конзумирање маслаца забрањено, на пример упале панкреаса. Довољна количина омега-3 масних киселина заједно са путером створиће ефекат бронхопулмолошког имунитета који ће штитити организам и од вируса“, наводи руски дијетолог.
Свака врста рибе има нека јединствена својства, на пример пацифичка скуша и спрат су корисни за централни нервни систем, лосос за кардио-васкуларни систем, док
бакалар може да има и антиканцерогени ефекат, закључио је Золоторјов.