00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Интермецо“
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто је важна риба у људској исхрани

CC0 / / Деверика у тепсији
Деверика у тепсији - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Риба је веома битан елемент здраве исхране савременог човека. Како максимално искористити ту намирницу објашњава руски дијетолог Андреј Золоторјов.
Он пре свега истиче да риба садржи за човека незаменљиве омега-3 масне киселине чији недостатак у организму изазива различита обољења.
„Ствар је у томе што практично све ћелије нашег организма имају мембрану чији рад директно зависи од количине омега-3 масних киселина. Што је има више ћелија ће боље функционисати, ефикасније ће се одвијати метаболички процеси, а од тога зависи и имунитет“, наводи дијетолог.
Ако се риба храни неправилно, омега-3 киселине могу да буду уништене, упозорава он.
„Када купујете нека то увек буде свежа, а не смрзнута риба. Поновно замрзавање, чување у полиетилену, вакумираним паковањима компликују ствари. Те масти брзо оксидирају и постају токсичне“, објашњава Золоторјов.
Најбољи начин припреме рибе су – на пари, сушење или ако се запече.
Пржење умањује хранљиву вредност рибе, наводи он и објашњава зашто поред рибе треба конзумирати и маслац.
„Зими је обавезно, поред свега осталог, јести маслац. Око 10 грама дневно – то је довољно за особу која има средњи ниво физичке активности. То неће имати лош утицај на организам када је реч о холестеролу, а изузетак су ситуације када неко болује од болести када је конзумирање маслаца забрањено, на пример упале панкреаса. Довољна количина омега-3 масних киселина заједно са путером створиће ефекат бронхопулмолошког имунитета који ће штитити организам и од вируса“, наводи руски дијетолог.
Свака врста рибе има нека јединствена својства, на пример пацифичка скуша и спрат су корисни за централни нервни систем, лосос за кардио-васкуларни систем, док бакалар може да има и антиканцерогени ефекат, закључио је Золоторјов.
Јабуке - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста открива када су туњевина, јабуке и јогурт штетни по здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала