СВЕТ

Које су две главне претње човечанству

Експерти програма Уједињених нација за животну средину објавили су да су шумски пожари и загађење шума главне претње човечанству. Извештај је објављен на сајту организације.
Sputnik
Шумски пожари и загађење шума имају веома негативни утицај на природу и здравље људи. Експерти наводе да због пожара дрвеће може постати извор загађења уместо да буде апсорбер гасова са ефектом стаклене баште, поред тога пожари доводе до загађења воде и отапања глечера.
Загађење шума изазива хроничну раздражљивост код људи и утиче на квалитет сна, што на крају проузрокује појаву срчаних обољења, психичких растројства и слабљење слуха.
Експерти су навели да велику претњу представља и појава десинхронизације екосистема.
Раније је научни новинар данског издања „Берлингске“ Ларс Хенрик Огор саопштио да је главна претња животу на Земљи супервулкан. Председник САД Џозеф Бајден је изјавио да су климатске промене претња за човечанство.
Програм Организације Уједињених нација за животну средину је направљен 1972. године. Улога програма је подстицања партнерства у области пажљивог односа према животној средини, као и стварање основа за побољшање квалитета живота држава и народа без угрожавања будућих генерација.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Смишљена вештачка стабла – чему ће служити
Коментар