РУСИЈА

Антонов: Војна машина НАТО-а пришла границама Русије

Не може се позивати Москва на сарадњу у области наоружања и истовремено јачати потенцијал НАТО-а, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
Sputnik
„Не може се позивати Русија да сарађује на контроли наоружања и истовремено безгранично јачати ударни потенцијал НАТО-а на нашим границама“, наводи се у коментару амбасадора који је дипломатско представништво објавило на својој Фејсбук страници.
Он је нагласио да Русија и САД имају једнака права у области безбедности, док се „војна машина“ НАТО-а приближила границама Русије.
„Почело је војно-техничко освајање Украјине. Немамо где да се повучемо. Инсистирамо на повлачењу свих америчких оружаних снага и наоружања распоређеног у централној и источној Европи, као и балтичким земљама. Уверени смо да је национални потенцијали у овим зонама сасвим довољан. У таквој ситуацији безбедносне гаранције су нам потребне више него икад. Наглашавам: правно обавезујуће гаранције“, рекао је Антонов.

Безбедносне гаранције и светски поредак

Русија полази од тога да у овом тренутку није кључна ситуација око Украјине, већ какав ће бити светски поредак, да ли ће се поштовати принцип недељивости безбедности, рекао је Антонов.
Дипломата је приметио да САД „не слушају забринутост Русије у вези са безбедносним питањима“.
„Зашто гледате само на једну страну (питања). Зашто игноришете другу?“, упитао је он.
„Данас није проблем Украјина, проблем је какав ће бити светски поредак у будућности, да ли можемо заједнички да разрадимо чврсте безбедносне гаранције за све без кршења веома важног принципа недељивости безбедности за све. То значи да ви немате право да јачате своју безбедност на рачун Руске Федерације, а да ни ми немамо такво право“, објаснио је он.
Антонов је нагласио да је овај принцип „заштићен многим документима“ које су раније одобриле САД и Русија.
„Данас не говоримо о Украјини. Говоримо о поретку који ћемо заједно успоставити у Европи и свету уопште. Зашто не желите да саслушате нашу забринутост због тога?“, напоменуо је Антонов.
Он је подсетио да је Москва веома забринута због активности НАТО-а.
„И напоменуо бих да су се снаге блока приближиле руској граници. Не желимо нови талас ширења НАТО-а“, констатовао је амбасадор.

Русија не намерава да дестабилизује Украјину

„Желео бих да разјасним тренутну ситуацију. Русија не представља претњу Сједињеним Америчким Државама, не прети Украјини. Не намеравамо да дестабилизујемо Вашингтон или Кијев. Американци и Украјинци нису наши непријатељи“, истакао је амбасадор.
Он је додао да се распоређивање руске војске унутар земље не тиче Сједињених Америчких Држава.
„Распоређивање Оружаних снага Руске Федерације на националној територији не утиче и не може утицати на фундаменталне интересе Сједињених Америчких Држава. Подсећам да на територији Украјине нема наших снага“, навео је Антонов.
Он је нагласио да се „руске трупе налазе на нашој сувереној територији“ и да никоме не прете. Након завршетка вежби у Белорусији, руске трупе ће се вратити у своје базе, додао је амбасадор.
Информације америчких медија о могућности инвазије Русије на Украјину назвао је ширењем дезинформација.
„Нема никакве ‘руске инвазије’ на Украјину и она се не планира. Већина америчких медија шири дезинформације да ‘Руси само што нису напали свог суседа’, а рокови се стално одлажу. Све те гласине су део информационог рата чији је циљ да се искриви право стање ствари, а Русија представи у крајње негативном светлу“, оценио је руски дипломата.
Западне државе у последње време изражавају забринутост због наводно опасних дејстава Русије у близини граница Украјине. Москва је више пута демантовала такве оптужбе, истичући да никоме не прети и нема намеру никога да напада, а тврдње о „руској агресији“ користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а постави близу руских граница. Неосноване тврдње да Русија спрема провокације настављају да стижу са Запада, упркос повратку руских трупа у своје базе после вежби. Русија је такође више пута наглашавала да није страна у сукобу у Украјини и да није предмет Минских споразума.
РУСИЈА
Москва: Изјаве Запада да Русија фабрикује поводе за инвазију на Украјину ─ лаж
Коментар