ДРУШТВО

Зашто нам се понекад заврти у глави након устајања

Да ли вам се догодило да вам се заврти у глави када устанете након дугог седења? Ова појава може да буде забрињавајућа, а назива се ортостатска хипотензија.
Sputnik
Представља облик ниског крвног притиска који се јавља када устанете након што дуго седите или лежите. Остали симптоми овог стања укључују замагљен вид, слабост, а у тежим случајевима конфузију, несвестицу и мучнину.
Разлог због ког се јавља овај осећај је што крвни притисак брзо опада док прелазите из седећег у усправан положај.
„Уобичајено, крвни судови у доњем делу тела се сужавају када устајемо“, навео је кардиолог за „Everyday Health“, додајући да то спречава да крвни притисак превише опадне док мењамо положај.
Ако се овај процес не одвија довољно брзо или довољно снажно, доток крви у мозак може да се смањи што доводи до вртоглавице и осећаја несвестице.

Симптом других стања

Свако може доживети стање ортостатске хипотензије, али неки су јој подложнији.
Они са анемијом или недостатком витамина Б12 повећавају ризик од ортостатске хипотензије, као и људи са дијабетесом и болестима штитне жлезде. Дехидрација је често главни узрок ортостатске хипотензије, јер недостатак воде може смањити количину крви која циркулише кроз вене.
Ово стање не би требало да траје дуже од неколико секунди. Међутим, ако приметите да се то дешава редовније и дуже, требало би се обратити лекару, пренео је „Магазин новости“.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је максиозност и ко од ње пати
ДРУШТВО
Како емоције утичу на различите делове тела
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо
Коментар