РУСИЈА

Украјина: Било би разумније да смо још 1994. имали нуклеарно оружје

Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да би било разумније да је његова земља другачије поступила са нуклеарним оружјем које је наследила од стране СССР још 1994. године да није било заједничког притиска од стране САД и Русије.
Sputnik

„Не желим да спекулишем на рачун прошлости, али да није било притисака од стране САД и Русије, могли бисмо да нађемо далеко разумније решење по питању украјинског нуклеарног наоружања“, казао је Кулеба у интервјуу за „Фокс“ телевизију.

Украјина је 1994. године потписала Будимпештански споразум који је подразумевао да ће се одрећи нуклеарног оружја зарад тога да ће јој све земље-потписнице гарантовати њену безбедност.
Иначе, Кулеба се тренутно налази у званичној посети САД.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је у свом говору, уочи потписивања независности ДНР и ЛНР, говорећи о плановима по питању нуклеарног оружја у Украјини, рекао да би то кардинално променило ситуацију у свету, а самим тим би и Русија била принуђена да одреагује.
Такође је рекао и да би Кијев могао далеко лакше да направи нуклеарно оружје него неке друге земље, а посебно због технолошке подршке из иностранства.
РУСИЈА
Главне поруке Путиновог историјског говора
Коментар