- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина: Било би разумније да смо још 1994. имали нуклеарно оружје

CC BY 2.0 / Wikipedia/Steve Jurvetson / Нуклеарни силос
Нуклеарни силос - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да би било разумније да је његова земља другачије поступила са нуклеарним оружјем које је наследила од стране СССР још 1994. године да није било заједничког притиска од стране САД и Русије.

„Не желим да спекулишем на рачун прошлости, али да није било притисака од стране САД и Русије, могли бисмо да нађемо далеко разумније решење по питању украјинског нуклеарног наоружања“, казао је Кулеба у интервјуу за „Фокс“ телевизију.

Украјина је 1994. године потписала Будимпештански споразум који је подразумевао да ће се одрећи нуклеарног оружја зарад тога да ће јој све земље-потписнице гарантовати њену безбедност.
Иначе, Кулеба се тренутно налази у званичној посети САД.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је у свом говору, уочи потписивања независности ДНР и ЛНР, говорећи о плановима по питању нуклеарног оружја у Украјини, рекао да би то кардинално променило ситуацију у свету, а самим тим би и Русија била принуђена да одреагује.
Такође је рекао и да би Кијев могао далеко лакше да направи нуклеарно оружје него неке друге земље, а посебно због технолошке подршке из иностранства.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РУСИЈА
Главне поруке Путиновог историјског говора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала