НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Светилиште из каменог доба старо 9.000 година откривено усред пустиње /видео, фото/

Тим јорданских и француских археолога пронашао је светилиште старо око 9.000 година на удаљеном неолитском локалитету у пустињи на истоку Јордана.
Sputnik
Локалитет, који је служио за ритуале, пронађен је у неолитском насељу у близини великих скулптура познатих као „пустињски змајеви“ или „масовне замке“, за које се верује да су коришћене за жртвовање дивљих газела, објавио је „Сајенс алерт“.
„Локација је јединствена, пре свега зато што је очувана. Све је скоро нетакнуто, а старо је 9.000 година“, рекао је јордански археолог Ваел Абу Азиза, кодиректор пројекта.
Унутар светилишта су била два исклесана камена која носе антропоморфне фигуре. Једна је посвећена „пустињском змају“, а ту су још и олтар, огњиште, морске шкољке и минијатурни модел замке.
Истраживачи су у саопштењу навели да светилиште „баца потпуно ново светло на симболику, уметнички израз као и духовну културу ових до сада непознатих неолитских народа“.
Мноштво замки указује на то да су се становници бавили ловом и да су замке биле „центар њиховог културног, економског, па чак и симболичког живота“, наводи се у саопштењу.
Светилиште старо око 9.000 година откривено у јорданској пустињи
Пројекат је резултат сарадње јорданског Универзитета Ел Хусеин Бин Талал и француског Института Блиског истока.
„Ово откриће пружа нам непроцењиво сведочанство о животу на Блиском истоку, његовим традицијама и ритуалима“, истакла је француска амбасадорка Вероник Вуланд Анеини, пренео је РТС.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Амајлија или играчка: Бубањ пронађен у гробници праисторијске деце која се грле 5.000 година /фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Војска загробног живота“ првог кинеског цара све већа: Откривено још 20 ратника од теракоте
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нови докази из пећине мењају све што знамо о првим људима у Европи
Коментар