- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Амајлија или играчка: Бубањ пронађен у гробници праисторијске деце која се грле 5.000 година /фото/

CC BY 4.0 / Johnbod/cropped photo / Фолктон бубњеви у Британском музеју
Фолктон бубњеви у Британском музеју - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Бубањ од кречњака из доба Стоунхенџа је „најважнији комад праисторијске уметности који је пронађен у Британији у последњих 100 година“, наводи Британски музеј. Стар 5.000 година, откривен у оквиру древне дечје гробнице, бубањ ће бити први пут изложен следеће недеље.
Биће приказан, шест година након открића, у оквиру изложбе „Свет Стоунхенџа” у Британском музеју.
Бубањ је пронађен 2015. године на сеоском имању у близини села Бартон Агнес у источном Јоркширу. Током рутинског ископавања, тим археолога са независном компанијом „Ален археолоџи“ пронашао је древну гробницу. У гробљу су се налазили посмртни остаци троје деце, старости од 3 до 12 година, чије су кости биле испреплетене миленијумима.
„Мазили су се“, рекао је за Вашингтон пост Марк Ален, оснивач компаније „Ален археолоџи“.
Бубањ је постављен изнад главе најстаријег детета, заједно са лоптом од кречњака и углачаном иглом од кости, пише портал научних вести Физ.орг. Археолози не верују да је бубањ коришћен као музички инструмент упркос називу. Вероватније је то било вајарско дело, амајлија или, можда, играчка за децу.
Гробница је ретко откриће, наводи Вашингтон пост, јер су древни људи у неолитској Британији обично остављали тела ради кремације или да би их вране појеле. А бубањ је толико значајан јер је „један од најстаријих украшених предмета овог периода пронађених било где у Британији и Ирској“, саопштио је Британски музеј.
Резбарије на бубњу, које приказују спирале и троуглове, имају мотив „лептира“, рекао је за Вашингтон пост кустос Британског музеја Нил Вилкин. Они су уметнички слични другим предметима пронађеним на неолитским налазиштима у Шкотској и Ирској, рекао је он, указујући да су праисторијске заједнице биле у међусобној комуникацији упркос значајним географским удаљеностима.

„Овај бубањ је посебно интригантан, јер у основи обухвата неку врсту уметничког језика који видимо широм Британских острва у овом периоду, а говоримо о периоду од пре 5.000 година“, рекла је кустос пројекта Џенифер Векслер.

Ово откриће долази више од 100 година од откопавања Фолктон бубњева. Три слична бубња од креде пронађена су 1889. у селу Фолктон – око 24 км од Бартон Агнеса.
„Чекали смо више од 100 година да се појави још један од ових невероватних објеката и још да дођемо до деце је запањујуће“, рекао је Вилкин.
CC BY 4.0 / Johnbod/cropped photo / Фолктон бубњеви у Британском музеју
Фолктон бубњеви у Британском музеју - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Фолктон бубњеви у Британском музеју
Приказ праисторијске заједнице - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су показале анализе зуба древних становника централног Балкана
Археолошко ископавање - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
ДРУШТВО
Британски археолози први пут открили остатке распетог човека
Средњевековни хипстер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Археолози открили остатке средњевековног хипстера /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала