РУСИЈА

Водена блокада Крима практично окончана

Водена блокада Крима је практично завршена, изјавио је кримски лидер Сергеј Аксјонов.
Sputnik
„Водена блокада Крима је практично завршена, оружане снаге Руске Федерације контролишу чвор у Новој Каховки. Националисти су направили вештачку баријеру – барикаду од песка 16 километара од Крима. Те две препреке су онемогућавале да вода доспева на Крим. Министарство одбране Русије већ контролише целу ову ситуацију“, рекао је Аксјонов у емисији Соловјов уживо.
Претходно је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао да је излазак руских трупа у Херсон омогућио деблокаду Севернокримског канала и обнављање водоснабдевања полуострва Крим.
Украјина је обезбеђивала око 85 одсто потреба Крима за пијаћом водом преко Севернокримског канала који креће из Дњепра. Међутим, после поновног уједињења Крима с Русијом, снабдевање републике водом преко канала једнострано је потпуно обустављено.
Аксјонов је раније рекао да би обнављање водоснабдевања из Украјине овим каналом отклонило проблем водоснабдевања полуострва, а пре тога је задужио одбор за водопривреду да га припреми за пријем воде из Украјине.
Према његовим речима, биће потребно два дана да се комплетан систем канала у потпуности оспособи.
СВЕТ
Бајден о ситуацији у Украјини, на удару санкција четири руске банке /видео/
Коментар