Негативан став нутрициониста према овим намирницама објашњава се саставом угљених хидрата и масти које оне садрже. Стога, како би се смањио њихов негативан утицај на тело, Јулија Пигарева предлаже да изаберете право време за њихову конзумацију.
„Дезерт треба јести после нормалног оброка. То је боље него јести слаткише само из забаве. Морате да схватите да када једете главно јело, онда су мање шансе да поједете велику количину десерта“, наглашава нутрициониста.
Он је додала да је пре десерта најбоље појести протеинску храну уз доста поврћа, јер ће то не само да се не злоупотребљава количина слатке хране и спречити и нагли пораст шећера у крви.
„Важно је одабрати главно јело доста пре десерта. Савремени нутриционисти препоручују да једете протеински оброк са прилогом од много поврћа, које има влакна. Након таквог оброка, могућност да се поједе велике количине десерта ће сигурно бити минимална“, објашњава она, преноси Спутњик мундо.
Јулија Пигарева је закључила да је ово најпрепоручљивије за минимизирање оштећења организма, јер шећер неће претерано оптерећивати панкреас и смањити ризик од развоја болести услед хипергликемије.