РУСИЈА

Бангладешу ускраћене вакцине против ковида 19 јер није осудио Русију

Литванија је одбила да испоручи вакцину против Ковида 19 Бангладешу, након што се ова држава уздржала од гласања за резолуцију Уједињених нација којом се осуђује руска специјална војна операција у Украјини, пише „Њузвик".
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Према наводима „Њузвика", током дебате на Генералној Скупштини Уједињених нација, представник Бангладеша изјавио је да се његова земља увек залаже за мир, премда предложена резолуција „само указује на кривца и ништа не предузима ради регулисања кризе у Украјини".
Ово издање позива се на саопштење Литванске државне радио-телевизије, према чијим информацијама је Виљнус повукао раније донету одлуку о слању Бангладешу преко 440 хиљада доза вакцине. Касније је, како се наводи, ове податке потврдила и портпаролка литванског премијера Ингрида Шимонте.
Поред Бангладеша, како је познато, од гласања су се уздржале још 34 земље.

Ситуација у Украјини и западне санкције Русији

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. САД су јуче забраниле увоз енергената из Русије због ситуације у Украјини.
РУСИЈА
Литванија, Летонија и Естонија убрзале процес напуштања руске енергетске мреже
РУСИЈА
Кина о забрани увоза нафте из Русије: Махање санкционом палицом неће донети мир и безбедност
РУСИЈА
Бити или не бити: Може ли Бајден да заштити Европу и Запад
Коментар