- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Литванија, Летонија и Естонија убрзале процес напуштања руске енергетске мреже

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Балтичке земље потписале су споразум о иступању из руске мреже за снабдевање електричном енергијом и њиховој синхронизацији са европском мрежом пре 2025. године, објављено је на порталу летонске РТВ „ЛСМ" позивајући се на парламентарну секретарку Министарства економије Илзе Индриксоне.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Литванија, Летонија и Естонија потписале су споразум о искључењу из руске мреже за снабдевање електричном енергијом и њиховој синхронизацији са европском мрежом пре 2025. године, изјавила је парламентарна секретарка Министарства економије Илзе Индриксоне на седници комисије Сејма за јавне расходе и ревизију", наводи се у саопштењу.
Према њеним речима, са Естонијом и Литванијом било је могуће договорити да не треба одуговлачити са пројектом синхронизације до 2025. године, већ се то може учинити и раније.
„Министар економије Јанис Витенберг обратио се за подршку Европи како би се убрзала реализација ових одлука", изјавила је Индриксоне, а преноси РТВ „ЛСМ".
Она је истакла да превремено искључење такође захтева додатно финансирање, али већ сада ће то обезбедити значајно већу сигурност снабдевања електричном енергијом.
Како се подсећа, Балтичке државе, Пољска и Европска комисија потписале су 2018. године у Бриселу политички споразум о синхронизацији електричних мрежа три Балтичке земље са онима у континенталној Европи. Очекује се да ће до 2025. године Балтичке државе коначно моћи да напусте енергетски прстен „БРЕЛЛ" (Белорусија, Русија, Естонија, Летонија, Литванија) и да се повежу на енергетски систем континенталне Европе, што ће им омогућити да остваре „енергетску независност од Русије".
Трећи „нафтни шок“, који прети да подстакне економску кризу каква није виђена од 1915, био је тема емисије Енергија Спутњика:
Петер Сијарто у Адашевцима код Шида на отварању фабрике УБМ - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СРБИЈА
Сијарто: Не желимо да прихватимо одлуке Европе које ће плаћати наши грађани
Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СВЕТ
Немачка: Ако престанемо да увозимо руску нафту, нећемо моћи да се крећемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала