РУСИЈА

Болница у Волновахи на мети украјинске војске у повлачењу, има погинулих

Украјинске снаге су гађале вишецевним бацачима „Град“ болницу са пацијентима приликом повлачења из Волновахе, има најмање шест погинулих цивила. Према речима лекара, они су минирали одељење реанимације и породилиште.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како јавља репортер Спутњика, на лицу места пронађени су британски системи NLAW и мине са бугарским ознакама.
Како јавља наш репортер, болница је претрпела озбиљна оштећења, а на неколико места пројектилима су срушени зидови, док су на три спрата готово сва стакла уништена, као и унутрашњост болнице.
Према речима запослених и бораца ДНР, испред болнице су пронађена тела шест погинулих цивила, али број би могао да буде и већи.
Репортер Спутњика је видео и тела два погинула украјинска војника који су вероватно настрадали од ватре из сопствених редова.

„Директно су пуцали из тенка? Зашто? Питајте њих. Овде су чај пили, хранили смо их, лечили... А они су затим отишли и почели да гађају и да долазе да виде шта се овде догађа “, рекао је један од запослених у болници.

Према речима главног лекара Виктора Саранова, украјински тенкови су били у дворишту болнице, а када су гађали оријентисали су се према томе где су пацијенти и лекари разговарали мобилним телефонима.

„Људи су се пењали неколико спратова, разговарали телефоном, таква веза је била доступна на три места и баш ту где су људи разговарали ту је и гађано“, рекао је он.


Већина лекара и пацијената је преживела кријући се у подруму, а за то време лекари су обављали порођаје и тако је на свет дошло шест беба.

Око болнице су пронађени и сандуци с муницијом, мине ВОГ-17 М и друга муниција. На дрвеним сандуцима и металним кутијама биле су ознаке на енглеском.
Подсетимо, снаге Доњецке Народне Републике ослободиле су јуче град Волноваха, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.
Коментар