- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Болница у Волновахи на мети украјинске војске у повлачењу, има погинулих

© Sputnik / Илья ПиталевВојници ДНР код Маријупоља
Војници ДНР код Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Украјинске снаге су гађале вишецевним бацачима „Град“ болницу са пацијентима приликом повлачења из Волновахе, има најмање шест погинулих цивила. Према речима лекара, они су минирали одељење реанимације и породилиште.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како јавља репортер Спутњика, на лицу места пронађени су британски системи NLAW и мине са бугарским ознакама.
Како јавља наш репортер, болница је претрпела озбиљна оштећења, а на неколико места пројектилима су срушени зидови, док су на три спрата готово сва стакла уништена, као и унутрашњост болнице.
Према речима запослених и бораца ДНР, испред болнице су пронађена тела шест погинулих цивила, али број би могао да буде и већи.
Репортер Спутњика је видео и тела два погинула украјинска војника који су вероватно настрадали од ватре из сопствених редова.

„Директно су пуцали из тенка? Зашто? Питајте њих. Овде су чај пили, хранили смо их, лечили... А они су затим отишли и почели да гађају и да долазе да виде шта се овде догађа “, рекао је један од запослених у болници.

Према речима главног лекара Виктора Саранова, украјински тенкови су били у дворишту болнице, а када су гађали оријентисали су се према томе где су пацијенти и лекари разговарали мобилним телефонима.

„Људи су се пењали неколико спратова, разговарали телефоном, таква веза је била доступна на три места и баш ту где су људи разговарали ту је и гађано“, рекао је он.


Већина лекара и пацијената је преживела кријући се у подруму, а за то време лекари су обављали порођаје и тако је на свет дошло шест беба.

Око болнице су пронађени и сандуци с муницијом, мине ВОГ-17 М и друга муниција. На дрвеним сандуцима и металним кутијама биле су ознаке на енглеском.
Подсетимо, снаге Доњецке Народне Републике ослободиле су јуче град Волноваха, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала