ЕКОНОМИЈА

Земље које су порески најконкурентније за пословање

Већ деценијама државе са флексибилнијим пореским системима односно нижим пореским оптерећењем привлаче више страних инвестиција од оних које опорезују бројне пословне активности.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Сајт „Вижуал капиталист“ направио је листу земаља са најконкурентнијим пореским системима.
Главни критеријуми при састављању листе били су ниски порези за пословање али и непостојање економских дисторзија какве би биле на пример фаворизовање потрошње уместо штедње. Другим речима, овај сајт је међу чланицама ОЕЦСД-а бирао земље у којима је најисплативије пословати, бар када се има у виду пореска политика.
На врху листе налази се Естонија која има корпоративни порез од 20 одсто али се он односи само на профит који се дистрибуира акционарима и на таксу на земљиште. Следе је Летонија и Нови Зеланд, а тек на четвртом месту је Швајцарска, једна од најпознатијих светских пореских оаза.
Иза њих налазе се Луксембург, Литванија, Чешка Република, Шведска, Аустралија и Норвешка, пише портал Бизнис и финансије.
Сједињене Америчке Државе пале су на средину ове листе јер порески не оптерећују инвестирање у производну опрему али опорезују друге аспекте пословања.
Најмању пореску конкурентност има Италија, која опорезује много тога, али куриозитет је порез на имовину предузећа која се налази у иностранству . Процењено је да је просечној компанији у овој земљи потребно 169 сати само да би обрачунала и исплатила порез на доходак.
ЕКОНОМИЈА
Ново мапирање света: Јачање економског савеза Русије и Кине које може све да преокрене
ЕКОНОМИЈА
Шеф Фолксвагена: Штета од кризе у Украјини за Европу би могла да буде већа него од пандемије
РУСИЈА
Медији: Које западне компаније могу бити национализоване у Русији
Коментар