РУСИЈА

Служба безбедности Украјине припрема провокације против цивила уз примену токсичних материја

Министарство одбране Русије саопштило је да се поуздано зна да Служба безбедности Украјине, уз подршку западних земаља, припрема провокације уз употребу токсичних материја, а циљ је да се Русија оптужи за употребу хемијског оружја против украјинског становништва.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како је прецизирано, у јединицама руских Оружаних снага које учествују у специјалној војној операцији нема и не може бити хемијске муниције. Русија је, за разлику од САД, одавно испунила своје међународне обавезе и у потпуности је уништила све залихе хемијског оружја.
Како би спречили провокације националиста са отровним супстанцама, руска војска на ослобођеним територијама преузима контролу над опасним објектима и осигурава њихову безбедност, саопштио је руски војни ресор.
Међу документацијом коју су заплениле руске трупе у четвртој бригади украјинске националне гарде је и мапа Украјине са објектима и врстама ускладиштених токсичних материја. Руска војска упозорава да ће сваки покушај провокације Службе безбедности Украјине уз употребу отровних супстанци бити разоткривен.

Снимци из Чернигова – провокација националиста

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков саопштио је да су снимци страдалих цивила у Чернигову које су наводно стрељали руски војници или монтажа Службе безбедности Украјине или доказ терора украјинских националиста.
„Данас су на свим пропагандним ресурсима кијевског режима истовремено објављени снимци погинулих цивила у Чернигову које је наводно 'стрељала руска војска'. Саопштено је да су сви погинули наводно чекали у реду за хлеб. Желим да истакнем да нити је било нити има руске војске у Чернигову. Према томе, сви погинули су жртве терора украјинских националиста или су снимци још једна намештаљка Службе безбедности Украјине“, рекао је Конашенков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
РУСИЈА
Пресек стања: Руска војска онеспособила центре за везу у украјинској Виници
Коментар