- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Служба безбедности Украјине припрема провокације против цивила уз примену токсичних материја

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадници украјинске војске на војним вежбама у Лавовској области
Припадници украјинске војске на војним вежбама у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије саопштило је да се поуздано зна да Служба безбедности Украјине, уз подршку западних земаља, припрема провокације уз употребу токсичних материја, а циљ је да се Русија оптужи за употребу хемијског оружја против украјинског становништва.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како је прецизирано, у јединицама руских Оружаних снага које учествују у специјалној војној операцији нема и не може бити хемијске муниције. Русија је, за разлику од САД, одавно испунила своје међународне обавезе и у потпуности је уништила све залихе хемијског оружја.
Како би спречили провокације националиста са отровним супстанцама, руска војска на ослобођеним територијама преузима контролу над опасним објектима и осигурава њихову безбедност, саопштио је руски војни ресор.
Међу документацијом коју су заплениле руске трупе у четвртој бригади украјинске националне гарде је и мапа Украјине са објектима и врстама ускладиштених токсичних материја. Руска војска упозорава да ће сваки покушај провокације Службе безбедности Украјине уз употребу отровних супстанци бити разоткривен.

Снимци из Чернигова – провокација националиста

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков саопштио је да су снимци страдалих цивила у Чернигову које су наводно стрељали руски војници или монтажа Службе безбедности Украјине или доказ терора украјинских националиста.
„Данас су на свим пропагандним ресурсима кијевског режима истовремено објављени снимци погинулих цивила у Чернигову које је наводно 'стрељала руска војска'. Саопштено је да су сви погинули наводно чекали у реду за хлеб. Желим да истакнем да нити је било нити има руске војске у Чернигову. Према томе, сви погинули су жртве терора украјинских националиста или су снимци још једна намештаљка Службе безбедности Украјине“, рекао је Конашенков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руски војни камиони након заузимања Херсонске области у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Пресек стања: Руска војска онеспособила центре за везу у украјинској Виници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала