РУСИЈА

Небензја: Америка искористила Украјину за опасне биолошке експерименте

Сједињене Америчке Државе нису желеле да излажу опасности своје становништво па су искористиле Украјину за извођење опасних биолошких експеримената у лабораторијама којима је руководио Вашингтон, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници СБ УН.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Колегама из Савета безбедности УН Небензја је скренуо пажњу на то да се представници америчког Стејт департмента и даље „збуњују приликом сведочења“ и тврде да САД наводно не учествују у управљању било каквим биолошким лабораторијама на територији Украјине.
Међутим, по његовим речима, чињенице говоре супротно.
По речима Небензје, Министарство одбране САД постављало је задатке и диктирало обим посла у оквиру пројеката на територији Украјине, утврђивало је спискове потребне опреме и делегирало широка овлашћења повезаној компанији која је требало то да реализује „Блек енд Вич”, у сарадњи са украјинским органима државне власти.
Прималац америчке „помоћи“ – Министарство одбране Украјине било је дужно да обезбеди „благовремен приступ особља“ Пентагона и његовог извођача лабораторијама на територији Украјине „у циљу обављања посла“ у оквиру реализације пројеката, као и да обезбеди приступ тим објектима, „страним научницима“, поред службеника Пентагона.
Било је предвиђено да пројекте не реализују украјински научници.
„Једноставније говорећи, украјинске власти дале су Пентагону карт бланш на територији Украјине и омогућиле су му да самостално изводи опасне биолошке експерименте. Америчка компанија је била ослобођена свих врста пореза по украјинском закону“, рекао је стални представник Русије у УН.
„Шта су заузврат добијали украјински научници, односно украјински народ? Бесплатно присуство међународним конференцијама 'на основу тарифа за храну и смештај, одређених за службена путовања званичника америчке владе'. То је била компензација за извођење најопаснијих биолошких истраживања 'под носом'“, истакао је Небензја.
РУСИЈА
„Ово је само врх леденог брега“: Русија у УН оптужила Кијев и Вашингтон за прављење биолошког оружја
Коментар