- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Ово је само врх леденог брега“: Русија у УН оптужила Кијев и Вашингтон за прављење биолошког оружја

© AP Photo / Mary AltafferАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
На захтев Русије Савет безбедности УН је одржао ванредну седницу на тему војно-биолошких програма у Украјини. Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја изјавио је да Кијев и Вашингтон крше Конвенцију о забрани биолошког и токсичног оружја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Не ради се само о томе што Украјина и САД крше Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, него о томе да испливава све више доказа да је у центру источне Европе до последњег тренутка вођена опасна војно-биолошка активност чије су последице у сваком тренутку могле да се 'прелију' ван граница те земље, па чак и региона. У том случају тешко је чак и замислити размере жртава, између осталог и међу становништвом европских земаља. Могуће је да би у том светлу изгубила значај чак и епидемија вируса корона“, рекао је Небензја.

Како је истакао, документа о биолошким лабораторијама у Украјини, које су под контролом САД – само су врх леденог брега. Небензја је поручио да ће Русија наставити да извештава о незаконитој активности Пентагона у тој земљи.
Према речима руског дипломате, током протекле недеље откривени су нови детаљи који говоре да су на територији Украјине прављене компоненте биолошког оружја.
Како је додао Небензја, у складу са Конвенцијом о забрани хемијског и токсичног оружја државе-учеснице извештавају Уједињене нације о објектима и текућој биолошкој активности.
„Ради се о мерама јачања поверења које се објављују у циљу спровођења конвенције. Од 2016. године, од почетка имплементације пројеката (за развој биолошког оружја у лабораторијама у Украјини), укључујући пројекте UP-4, UP-8, P-781, Украјина и САД намерно то прећуткују у својим извештајима, упркос њиховој јасној војно-биолошкој оријентацији“, рекао је Небензја.
По његовим речима, Русија управо због тога већ дуги низ година позива на јачање режима Конвенције о забрани хемијског и токсичног оружја, на усвајање правно обавезујућег протокола уз конвенцију који би омогућио да се створи ефикасан механизам провере и да се у извештаје држава-учесница укључе информације о војно-биолошкој активности која се води у иностранству.

„САД већ скоро 20 година блокирају такав рад, одбијајући да пруже такве информације. То је, изгред буди речено, још једно питање које представници САД изнова и изнова избегавају. Све чињенице и докази које смо данас, 11. марта, навели само су врх леденог брега. Наше Министарство одбране добија нове материјале и анализира их. Наставићемо да обавештавамо светску заједницу о незаконитој активности Пентагона на територији Украјине“, поручио је Небензја.

Кина апелује на Кијев и Вашингтон да одговоре на питања Русије

САД и Кијев треба да одговоре на питања Русије поводом војне биолошке активности на територији Украјине, изјавио је стални представник Кине при организацији Чанг Ђун на седници СБ УН.
„Русија је обелоданила недавно откривена релевантна документа. Умешане стране треба да одговоре на питања и да пруже правовремена и свеобухватна објашњења како би отклонили сумње међународне заједнице. Не сматрамо да се тражи превише од страна. По том питању не би требало да буде двоструких стандарда“, рекао је кинески амбасадор.
Заменица генералног секретара УН и висока представница за питања разоружања Идзуми Накамицу изјавила је на седници да Уједињене нације немају мандат, нити располажу неопходним средствима за истрагу о томе да ли у Украјини постоје војни биолошки програми, о чему говори Русија.
Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, саопштио је раније начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов. Све за наставак америчког војно-биолошког програма већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије, објаснио је он.
Иначе, Конвенција и забрани испитивања, производње и складиштења залиха биолошког и токсичног оружја и о њиховом уништавању била је први међународни споразум који је забранио одређене врсте оружја за масовно уништење.
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
„Америка и даље ћути о биолабораторијама“: Захарова саопштила који би потез могла да предузме Москва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала