СРБИЈА

„Разочарани смо“: Земље Квинте се огласиле поводом одлуке Приштине

Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Сједињене Државе навеле су у заједничком саопштењу да су разочарани одлуком Приштине да одбије конструктиван предлог који је изнела Квинта поводом гласања на територији КиМ на предстојећим изборима 3. априла.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Француска, Немачка, Италија, Уједињено Краљевство и Сједињене државе су се интензивно ангажовале претходних месеци са владама (тзв.) Косова и Србије како би се пронашло прагматично решење да се омогући грађанима (тзв.) Косова да остваре своје бирачко право на изборима у Србији 3. априла 2022. године. Прихватамо да је право Владе (тзв.) Косова да одлучи да ли ће или не омогућити гласање на изборима друге државе. Док ценимо доступност Србије у тражењу решења, са великим разочарањем дочекујемо одлуку владе Косова да одбаци конструктиван предлог који је презентовала Квинта - истиче се у саопштењу.
Како даље наводе, са овом одлуком, влада (тзв.) Косова није демонстрирала приврженост принципу заштите грађанских и политичких права свих својих грађана, укључујући припаднике мањинских група.
Такав став владе (тзв.) Косова, како кажу, није на линији са "нашим вредностима и принципима, и неће ићи у користи њиховим европским аспирацијама".
„После руске инвазије на Украјину, са одобравањем смо дочекали слагање (тзв.) Косова са изјавама и декларацијама које су ЕУ и чланице Квинте усвојили. Међутим, од (тзв.) Косова се такође очекује да се држи кључних вредности и одговорности према регионалној стабилности и да поштује демократске процесе, као и да се посвети заштити права чланова мањинских група. Очекујемо од владе (тзв.) Косова да делује у интересу свих својих грађана, да ради на смањивању тензија и да се констукривно посвети дијалогу о нормализацији односа са Србијом у којима посредује ЕУ“,указује се у саопштењу.
„Ово је кључно како би се постигао напредак према свеобухватном споразуму о нормализацији који ће на крају отворити перспективу ЕУ за (тзв.) Косово. Понављамо наш снажан позив за (тзв.) Косово и Србију да се уздрже од било каквих акција и реторике које повећавају тензије и могу довести до инцидената“, саопштиле су чланице Квинте.
Коментар