Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Разочарани смо“: Земље Квинте се огласиле поводом одлуке Приштине

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПриштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова
Приштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Сједињене Државе навеле су у заједничком саопштењу да су разочарани одлуком Приштине да одбије конструктиван предлог који је изнела Квинта поводом гласања на територији КиМ на предстојећим изборима 3. априла.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Француска, Немачка, Италија, Уједињено Краљевство и Сједињене државе су се интензивно ангажовале претходних месеци са владама (тзв.) Косова и Србије како би се пронашло прагматично решење да се омогући грађанима (тзв.) Косова да остваре своје бирачко право на изборима у Србији 3. априла 2022. године. Прихватамо да је право Владе (тзв.) Косова да одлучи да ли ће или не омогућити гласање на изборима друге државе. Док ценимо доступност Србије у тражењу решења, са великим разочарањем дочекујемо одлуку владе Косова да одбаци конструктиван предлог који је презентовала Квинта - истиче се у саопштењу.
Како даље наводе, са овом одлуком, влада (тзв.) Косова није демонстрирала приврженост принципу заштите грађанских и политичких права свих својих грађана, укључујући припаднике мањинских група.
Такав став владе (тзв.) Косова, како кажу, није на линији са "нашим вредностима и принципима, и неће ићи у користи њиховим европским аспирацијама".
„После руске инвазије на Украјину, са одобравањем смо дочекали слагање (тзв.) Косова са изјавама и декларацијама које су ЕУ и чланице Квинте усвојили. Међутим, од (тзв.) Косова се такође очекује да се држи кључних вредности и одговорности према регионалној стабилности и да поштује демократске процесе, као и да се посвети заштити права чланова мањинских група. Очекујемо од владе (тзв.) Косова да делује у интересу свих својих грађана, да ради на смањивању тензија и да се констукривно посвети дијалогу о нормализацији односа са Србијом у којима посредује ЕУ“,указује се у саопштењу.
„Ово је кључно како би се постигао напредак према свеобухватном споразуму о нормализацији који ће на крају отворити перспективу ЕУ за (тзв.) Косово. Понављамо наш снажан позив за (тзв.) Косово и Србију да се уздрже од било каквих акција и реторике које повећавају тензије и могу довести до инцидената“, саопштиле су чланице Квинте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала